Cannelloni nadziewane mięsem.doc

(342 KB) Pobierz
Cannelloni nadziewane mięsem

Cannelloni nadziewane mięsem

składniki

·         500 g makaronu cannelloni

·         2 łyżki tartego parmezanu

·         50 g masła śmietankowego

·         250 g cielęciny

·         250 g wieprzowiny

·         100 g wątróbki z kurczaka

·         2 cebule

·         3 ząbki czosnku lub 4

·         100 g tartego parmezanu

·         1 jajo kurze całe

·         10 listków bazylii

·         1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

·         2 szklanki bulionu z kury

·         50 g masła

·         3 łyżki oliwy z oliwek lub 4

·         1 łyżka mąki

·         pieprz

·         sól biała

·         1 1/2 szklanki sosu pomidorowego z bazylią i beszamelowego

 

Sposób przygotowania

1.     Pokrojone w kostkę mięso i wątróbkę oprószamy mąką i podsmażamy na oliwie. Na pozostałej na patelni oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przekładamy do rondla i dusimy na małym ogniu około godziny, podlewając bulionem.

2.     Lekko ostudzone mięso dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztopione masło, jajko, pokrojoną bazylię, pieprz i sól, starannie wyrabiamy dłonią.

3.     Cannelloni obgotowujemy w dużej ilości posolonej wody, delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na opłukanych talerzach. Szprycą lub malutką łyżeczką napełniamy rurki farszem i układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, starannie przykrywamy beszamelem, skrapiamy sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem. Zapiekamy 30 min w temperaturze 180-200°C. Podajemy z sosem pomidorowym

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin