· 500 g makaronu cannelloni
· 2 łyżki tartego parmezanu
· 50 g masła śmietankowego
· 250 g cielęciny
· 250 g wieprzowiny
· 100 g wątróbki z kurczaka
· 2 cebule
· 3 ząbki czosnku lub 4
· 100 g tartego parmezanu
· 1 jajo kurze całe
· 10 listków bazylii
· 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
· 2 szklanki bulionu z kury
· 50 g masła
· 3 łyżki oliwy z oliwek lub 4
· 1 łyżka mąki
· pieprz
· sól biała
· 1 1/2 szklanki sosu pomidorowego z bazylią i beszamelowego
1. Pokrojone w kostkę mięso i wątróbkę oprószamy mąką i podsmażamy na oliwie. Na pozostałej na patelni oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przekładamy do rondla i dusimy na małym ogniu około godziny, podlewając bulionem.
2. Lekko ostudzone mięso dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztopione masło, jajko, pokrojoną bazylię, pieprz i sól, starannie wyrabiamy dłonią.
3. Cannelloni obgotowujemy w dużej ilości posolonej wody, delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na opłukanych talerzach. Szprycą lub malutką łyżeczką napełniamy rurki farszem i układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, starannie przykrywamy beszamelem, skrapiamy sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem. Zapiekamy 30 min w temperaturze 180-200°C. Podajemy z sosem pomidorowym
barbarello