Gołąbki.doc

(92 KB) Pobierz
Gołąbki

Gołąbki

 

Składniki

·         GOŁĄBKI:

·         1 kg mielonej cielęciny z wieprzowiną

·         500g włoskiej kapusty-posiekanej

·         2 starte marchewki

·         2 starte pietruszki

·         2 przeciśnięte ząbki czosnku

·         2 cebule drobno posiekane

·         3 jaja

·         1 szklanka bułki tartej

·         sól,pieprz

·         maka pszenna do opanierowania

·         SOS:

·         1/2 l śmietany

·         5 ząbków czosnku-drobno pokrojonych

·         1 szkl. przecieru pomidorowego

·         1/2 pęczka natki pietruszki

·         sól,pieprz

Opis przygotowania

GOŁĄBKI: Ze wszystkich składników wyrobić masę,z której formujemy małe klopsiki i panierujemy w mące.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) i obsmażamy gołąbki ze wszystkich stron (mozna nawet trochę przypalić ale nie do przesady-z umiarem).Przekładamy je do garnka i podlewamy bulionem z kostki.Dusimy ok.15-20 min. SOS: Na patelni rozgrzać masło,dodać czosnek i chwilę poddusić,dodać trochę mąki,póżniej przecier (ściągnąć do tej czynności patelnię z ognia).Dodać trochę bulionu w którym gotują się bołąbki-zagotować.Dodać osoloną śmietanę,sól,pieprz i pietruszkę-gotować przez chwilę.Gdy jest za gęsty można jeszcze dodać bulionu spod gołąbków. Sosem polewać gotowe gołąbki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin