Gołąbki po cygańsku.doc

(559 KB) Pobierz
Gołąbki po cygańsku

                  Gołąbki po cygańsku

 

·         1 kg kapusty

·         2,5 szkl ryżu

·         4 cebule

·         2 szkl kaszy manny

·         5 jajek

·         80 dkg mięsa mielonego

·         bułka tarta

·         sól, pieprz

·         2 łyżki oliwy

·         olej do smażenia

Kapustę drobno posiekaj i posól. Po pewnym czasie odlej wodę, którą puści kapusta. Ryż ugotuj (lepiej nie dogotować niż rozgotować). Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Wymieszaj kapustę, mięso, ryż, kaszę, cebulę, jajka i dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety (dosyp bułkę tartą, jeśli masa jest za rzadka), obtocz w bułce tartej i obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Podsmażone kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym, dolej 2 szkl wody, przykryj folią aluminiową i piecz w 180°C przez godzinę.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin