J.doc

(44 KB) Pobierz
JABŁECZNIK

JABŁECZNIK

-               40 dag mąki pszennej,

-               5 dag mąki ziemniaczanej,

-               25 dag margaryny,

-               4 jaja,

-               20 dag cukru pudru mały proszek do pieczenia,

-               70 dag oczyszczonych jabłek,

-               cukier waniliowy lub esencja zapachowa,

-               tłuszcz i tarta bułka do formy

Margarynę stopić ostudzić i wlać do cukru. Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Połowę ciasta umieścić w formie. Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych kawałki jabłek (lub innych owoców, ewentualnie dżem) i przykryć je resztą ciasta. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 50-60 min.

 

JABŁECZNIK BABCI

-               3 szklanki mąki,

-               1 szklanka cukru,

-               3 jaja,

-               25 dkg masła,

-               1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,

-               łyżka śmietany,

ok. 1 kg jabłek (najlepiej antonówki lub renety).

Mąkę, cukier i zimny tłuszcz posiekać na stolnicy na "piasek", dodać żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę, szybko wyrobić ciasto, wylepić nim tortownicę wyciągając brzeg na ok 3 cm w górę, nakłuć widelcem. Upiec placek na jasnozłoty kolor w temp. 200° C. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wrzucić do rondla i trochę rozgotować, trochę ostudzić. Wyłożyć jabłka na upieczony spód, posypać je mielonym cynamonem i szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej. Ubić sztywną pianę, dodać 1/2 szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijać, następnie wyłożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 °C i piec, a właściwie suszyć ok. 1 1/2 godziny. Po zgaszeniu płomienia zostawić ciasto na 15-20 minut do ostygnięcia w piecu.

 

JABŁECZNIK ELŻBIETY

Ciasto:

-               50 dag mąki,

-               10 dag cukru,

-               25 dag masła,

-               3 jaja,

-               szczypta soli,

-               cukier waniliowy,

-               4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie:

-               1 kg jabłek,

-               10 dag cukru,

-               2 torebki cukru waniliowego,

-               3 dag zmielonych migdałów,

-               10 dag rodzynków, cynamon

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, resztę sypkich składników i masło. Zagnieść ciasto. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach (ewentualny nadmiar soku odcisnąć) i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczoną blachę, przykryć masą jabłkową i pozostałą częścią ciasta. Piec godzinę w temperaturze około 200°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

JABŁECZNIK WŁOSKI

-               6 jabłek, szklanka cukru,

-               3 jaja,

-               2 szklanki mąki,

-               po łyżeczce proszku do pieczenia i sody,

-               szklanka pokrojonych bakalii (rodzynków, orzechów, skórki pomarańczowej)

Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie wbić jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.Wszystkieskładniki- wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 min.

 

JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ

-               35 dag mąki pszennej,

-               2 jaja,

-               3/4 szklanki cukru,

-               cukier waniliowy,

-               10 dag margaryny,

-               3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

-               śmietanka w proszku (np. Śnieżka),

-               3/4 szklanki mleka,

-               słoik dżemu lub musu jabłkowego,

-               garść wiórków kokosowych,

-               szczypta soli

Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać jaja, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Odstawić do schłodzenia, po czym upiec w średnio gorącym piekarniku. W czasie pieczenia ciasta ubić śmietankę z mlekiem. Na gorące rumiane ciasto wyłożyć mus jabłkowy. Gdy placek ostygnie, udekorować go bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi.

 

JABŁECZNIK Z ORZECHAMI

-               6 jabłek średniej wielkości,

-               1 i 1/4 szklanki cukru kryształu,

-               łyżka miodu,

-               3 jaja,

-               2 szklanki mąki,

-               pół szklanki orzechów włoskich lub laskowych,

-               3 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia,

-               łyżeczka sody,

-               aromat waniliowy lub rumowy

Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cukrem i miodem, odstawić na 2 godz. Następnie dodać żółtka, aromat, olej, zmielone orzechy, mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec delikatnie wymieszać ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do tortownicy (średniej wielkości) wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i upiec w temperaturze około 180°C.

 

JABŁECZNIK Z ORZECHAMI I MIODOWĄ POLEWĄ

-               300 g jabłek

-               200 g mąki pszennej

-               100 g mąki ziemniaczanej

-               100 g mielonych orzechów włoskich

-               200 g cukru pudru

-               4 jajka

-               180 g masła

-               3 łyżki śmietany

-               1 cytryna

-               1/4 łyżeczki esencji migdałowej

-               1 łyżka cukru waniliowego

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia

-               masło i tarta bułka do formy

-               cukier puder do posypania

-               2 łyżki miodu

-               2 łyżki cukru

-               1 łyżka rumu

Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem pudrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, dosypać do jajek, dodać sok i połowę skórki z cytryny, esencję i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać stopione masło i śmietanę, ponownie zamieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Piec 40 minut w temp. 200 st. Miód rozgrzać z 2 łyżkami cukru i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Wlać rum. Ostudzony placek posmarować polewą, posypać cukrem pudrem.

 

JEŻYK

Ciasto:

-               szklanka mąki, 3-4 jaja,

-               4 łyżki cukru,

-               kakao,

-               tłuszcz do wysmarowania blachy,

-               tarta bułka.

Krem:

-               2 kostki masła,

-               szklanka cukru,

-               4 jaja,

-               kakao,

-               ewentualnie kieliszek spirytusu

Białka jaj przeznaczonych na ciasto ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać część cukru. W osobnym naczyniu starannie utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać do piany, wymieszać z kakao i przesianą mąką. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Włożyć ciasto i upiec w temperaturze 180°C. Przygotować krem. Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na puch i, nadal ucierając, dodawać stopniowo ostudzoną pianę z jaj oraz kakao. Ewentualnie wymieszać ją ze spirytusem. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki równej grubości, przełożyć je kremem. Ściąć boki tak, by nadać tortowi kształt jeża. Z odciętych kawałków uformować półkulę i ułożyć ją na torcie, nadając jeżowi właściwy kształt. Polać polewą czekoladową. Zanim polewa wystygnie, powtykać w tort "kolce" - połówki i ćwiartki migdałów. Oczy i pyszczek można zrobić z cukierków, kremu lub owoców. 100 g - 460 kcal.

 

JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO

-               paczka biszkoptów,

-               2 jogurty owocowe (po 150g),

-               2 galaretki pomarańczowe,

-               2 galaretki wiśniowe.

Przygotowanie Przyrządzić galaretki: wiśniowe wg przepisu na opakowaniu, a pomarańczowe dodając 1/4 mniej wody. Tężejące pomarańczowe galaretki dodać do jogurtów. Wymieszać. W tortownicy ułożyć biszkopty i na nie wylać jogurty wymieszany z galaretką. Jak trochę stężeje, wylać tężejące galaretki wiśniowe.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin