JABŁECZNIK
- 40 dag mąki pszennej,
- 5 dag mąki ziemniaczanej,
- 25 dag margaryny,
- 4 jaja,
- 20 dag cukru pudru mały proszek do pieczenia,
- 70 dag oczyszczonych jabłek,
- cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Margarynę stopić ostudzić i wlać do cukru. Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Połowę ciasta umieścić w formie. Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych kawałki jabłek (lub innych owoców, ewentualnie dżem) i przykryć je resztą ciasta. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 50-60 min.
JABŁECZNIK BABCI
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jaja,
- 25 dkg masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
- łyżka śmietany,
ok. 1 kg jabłek (najlepiej antonówki lub renety).
Mąkę, cukier i zimny tłuszcz posiekać na stolnicy na "piasek", dodać żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę, szybko wyrobić ciasto, wylepić nim tortownicę wyciągając brzeg na ok 3 cm w górę, nakłuć widelcem. Upiec placek na jasnozłoty kolor w temp. 200° C. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wrzucić do rondla i trochę rozgotować, trochę ostudzić. Wyłożyć jabłka na upieczony spód, posypać je mielonym cynamonem i szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej. Ubić sztywną pianę, dodać 1/2 szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijać, następnie wyłożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 °C i piec, a właściwie suszyć ok. 1 1/2 godziny. Po zgaszeniu płomienia zostawić ciasto na 15-20 minut do ostygnięcia w piecu.
JABŁECZNIK ELŻBIETY
Ciasto:
- 50 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- 25 dag masła,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia. Nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- 2 torebki cukru waniliowego,
- 3 dag zmielonych migdałów,
- 10 dag rodzynków, cynamon
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, resztę sypkich składników i masło. Zagnieść ciasto. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach (ewentualny nadmiar soku odcisnąć) i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczoną blachę, przykryć masą jabłkową i pozostałą częścią ciasta. Piec godzinę w temperaturze około 200°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
JABŁECZNIK WŁOSKI
- 6 jabłek, szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody,
- szklanka pokrojonych bakalii (rodzynków, orzechów, skórki pomarańczowej)
Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie wbić jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.Wszystkieskładniki- wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 min.
JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ
- 35 dag mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 3/4 szklanki cukru,
- 10 dag margaryny,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- śmietanka w proszku (np. Śnieżka),
- 3/4 szklanki mleka,
- słoik dżemu lub musu jabłkowego,
- garść wiórków kokosowych,
- szczypta soli
Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać jaja, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Odstawić do schłodzenia, po czym upiec w średnio gorącym piekarniku. W czasie pieczenia ciasta ubić śmietankę z mlekiem. Na gorące rumiane ciasto wyłożyć mus jabłkowy. Gdy placek ostygnie, udekorować go bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi.
JABŁECZNIK Z ORZECHAMI
- 6 jabłek średniej wielkości,
- 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu,
- łyżka miodu,
- pół szklanki orzechów włoskich lub laskowych,
- 3 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- aromat waniliowy lub rumowy
Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cukrem i miodem, odstawić na 2 godz. Następnie dodać żółtka, aromat, olej, zmielone orzechy, mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec delikatnie wymieszać ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do tortownicy (średniej wielkości) wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i upiec w temperaturze około 180°C.
JABŁECZNIK Z ORZECHAMI I MIODOWĄ POLEWĄ
- 300 g jabłek
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 180 g masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 cytryna
- 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i tarta bułka do formy
- cukier puder do posypania
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka rumu
Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem pudrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, dosypać do jajek, dodać sok i połowę skórki z cytryny, esencję i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać stopione masło i śmietanę, ponownie zamieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Piec 40 minut w temp. 200 st. Miód rozgrzać z 2 łyżkami cukru i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Wlać rum. Ostudzony placek posmarować polewą, posypać cukrem pudrem.
JEŻYK
- szklanka mąki, 3-4 jaja,
- 4 łyżki cukru,
- kakao,
- tłuszcz do wysmarowania blachy,
- tarta bułka.
Krem:
- 2 kostki masła,
- szklanka cukru,
- ewentualnie kieliszek spirytusu
Białka jaj przeznaczonych na ciasto ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać część cukru. W osobnym naczyniu starannie utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać do piany, wymieszać z kakao i przesianą mąką. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Włożyć ciasto i upiec w temperaturze 180°C. Przygotować krem. Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na puch i, nadal ucierając, dodawać stopniowo ostudzoną pianę z jaj oraz kakao. Ewentualnie wymieszać ją ze spirytusem. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki równej grubości, przełożyć je kremem. Ściąć boki tak, by nadać tortowi kształt jeża. Z odciętych kawałków uformować półkulę i ułożyć ją na torcie, nadając jeżowi właściwy kształt. Polać polewą czekoladową. Zanim polewa wystygnie, powtykać w tort "kolce" - połówki i ćwiartki migdałów. Oczy i pyszczek można zrobić z cukierków, kremu lub owoców. 100 g - 460 kcal.
JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO
- paczka biszkoptów,
- 2 jogurty owocowe (po 150g),
- 2 galaretki pomarańczowe,
- 2 galaretki wiśniowe.
Przygotowanie Przyrządzić galaretki: wiśniowe wg przepisu na opakowaniu, a pomarańczowe dodając 1/4 mniej wody. Tężejące pomarańczowe galaretki dodać do jogurtów. Wymieszać. W tortownicy ułożyć biszkopty i na nie wylać jogurty wymieszany z galaretką. Jak trochę stężeje, wylać tężejące galaretki wiśniowe.
bakawojtek