Rzodkiewki duszone w śmietanie
§ 4-5 pęczków rzodkiewek
§ półtorej łyżki masła lub margaryny
§ pół szklanki śmietany
§ łyżka mąki
§ papryka mielona
§ koperek
§ cukier
§ sól
© Rzodkiewki starannie umyć, liście i korzonki obciąć, a bulwki przekroić na połówki, włożyć do garnka, wlać trochę wrzącej lekko posolonej wody, włożyć masło i ugotować.
© Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić przestudzonym wywarem z rzodkiewek, wlać do rzodkiewek i zagotować.
© Doprawić do smaku papryką, solą i cukrem. Gorącą potrawę posypać posiekanym koperkiem.
© Podawać do mięs i ryb.
© przyprawić do smaku solą i pieprzem.
© Podawać i z pieczywem.
bakawojtek