Rzodkiewki duszone w śmietanie.doc

(22 KB) Pobierz
Rzodkiewki duszone w śmietanie

Rzodkiewki duszone w śmietanie

§         4-5 pęczków rzodkiewek

§         półtorej łyżki masła lub margaryny

§         pół szklan­ki śmietany

§         łyżka mąki

§         papryka mielona

§         koperek

§         cukier

§         sól

©   Rzodkiewki starannie umyć, liście i ko­rzonki obciąć, a bulwki przekroić na po­łówki, włożyć do garnka, wlać trochę wrzą­cej lekko posolonej wody, włożyć masło i ugotować.

©   Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić przestudzonym wywarem z rzodkiewek, wlać do rzodkiewek i zagoto­wać.

©   Doprawić do smaku papryką, solą i cukrem. Gorącą potrawę posypać posieka­nym koperkiem.

©   Podawać do mięs i ryb.

©   przyprawić do smaku solą i pieprzem.

©   Podawać i z pieczywem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin