Lean management.pdf

(91 KB) Pobierz
Lean management
Lean management
Założenia i komponenty lean management
lean management — wyszczuplone (odchudzone) zarządzanie,
wprowadzone po raz pierwszy w japońskim przemyśle
samochodowym,
zwrot „lean management" oznacza kurację odchudzającą
całego przedsiębiorstwa,
dzięki eliminacji zbędnych szczebli zarządzania dokonuje się
racjonalizacja komunikacji w przedsiębiorstwie,
wyszczuplone zarządzanie odnosi się nie tylko do przemysłu
samochodowego, ale wszystkich innych gałęzi gospodarki,
lean management powinno skłaniać kierownictwo do
ponownego przemyślenia swych zadań,
traci sens autokratyczny styl kierowania, gdyż wiele
kompetencji i odpowiedzialności przenosi się na niższe
szczeble,
racjonalizacja odnosi się nie tylko do zarządzania, ale
obejmuje wszystkie obszary przedsiębiorstwa — od produkcji
do logistyki .
1
Zasady lean management:
praca grupowa – wydajność grupy jest większa
niż poszczególnych pracowników (efekt synergii),
na grupę deleguje się zadania i odpowiedzialność;
odpowiedzialność osobista – celem jest
przekazanie odpowiedzialności bezpośrednim
wykonawcom zadań;
orientacja na klienta – cały proces wytwarzania
produktu, od fazy zaopatrzenia po fazę dostawy jest
podporządkowany potrzebom klienta i danym
rynkowym,
priorytet wartości dodanej – wartość dodaną
tworzą: czas zużyty na wytworzenie produktu, myśl
techniczna a także wymagania rynku wynikające z
potrzeb klientów. Wartość produktu zależy od
subiektywnej oceny klienta i warunków
rynkowych.
standaryzacja – w związku z rotacja pracowników
po różnych stanowiskach pracy stosuje się
standaryzację wykonywania zadań.
2
ciągłe ulepszanie – wynika z zasady wszystko
można udoskonalać.
natychmiastowe eliminacje przyczyn błędów
nie należy zadowalać się powierzchownym
szukaniem przyczyn wad czy niskiej jakości.
Szukanie błędów musi odkrywać głębsze
przyczyny. Wykrycie i eliminacja błędów najmniej
kosztuje w miejscu powstania najdrożej u klienta.
przewidywanie – w planowaniu uczestniczą nie
tylko pracownicy usytuowani w komórce zarządu
ale także powinni uczestniczyć przedstawiciele
wykonawców;
stopniowe doskonalenie – dopóki nowe metody
pracy nie zostaną w pełni opanowane, rytm działań
powinien być umiarkowany, a same działania
ludzkie zabezpieczone, m. in. przez dodatkową
kontrolę .
unikanie rozrzutności i marnotrawstwa
działania, które nie powiększają wartości są
marnotrawstwem. Do nich zalicza się np. zapasy
buforowe, stany bezpieczeństwa, czas oczekiwania,
naprawy gwarancyjne.
3
Z kolei M. Stadelmann i W. Lux zauważają, że
koncepcja lean management opiera się na sześciu
komponentach, które nazywają strategiami
cząstkowymi. Są to:
koncentracja na potrzebach klienta i odchudzona
produkcja, ciągły przepływ materiałów oraz dostaw
zgodnie z zasadą just in time,
nieustanne doskonalenie jakości,
przyspieszanie rozwoju nowych produktów i
szybkie wprowadzanie ich na rynek,
stosowanie aktywnego marketingu w celu
pozyskania nowych klientów i większa dbałość o
dotychczasowych klientów,
zdolność do wzrostu i pozyskania inwestora
strategicznego,
harmonijne powiązanie przedsiębiorstwa ze
społeczeństwem.
4
Lean management w świetle badań empirycznych
( badania przeprowadzone w 5000 dużych koncernach niemieckich)
Wprowadzenie tej koncepcji w życie spowodowało:
zwiększenie zdolności konkurencyjnej — dzięki
redukcji kosztów, zmniejszenie rozrzutności i
wyższą jakość,
zwiększenie wydajności pracy, spłaszczenie
hierarchii, skrócenie czasu podejmowania decyzji,
zwrócenie większej uwagi na potrzeby i życzenia
klientów,
zwiększenie zadowolenia pracowników dzięki
lepszej komunikacji między kierownikami a
podwładnymi,
silniejszą motywację pracowników i ich
utożsamianie się z sukcesami firmy.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin