Aa.doc

(4312 KB) Pobierz
Afrykański chlebek bananowo – owsiany

Á la tort



szklanka mleka, sól, 7 jajek, 2/3 kostki masła, 2 szklanki mąki, 20 dag serka homogenizowanego, 15 dag sera pleśniowego, pieprz cayenne

 

Mleko, 150 ml wody, masło i szczyptę soli zagotuj w garnku. Wsyp mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów garnka. Przestudź i zmiksuj, dodając po jajku. Ciasto podziel na 2 części. Na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto. Piecz 20 min w temp. 240C. Zmiksuj oba serki, przypraw pieprzem. Przełóż farszem krążki.

 

 

Afrykański chlebek bananowo – owsiany


Pieczywo z bananami i płatkami owsianymi

1 i 1/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki brązowego cukru, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju rzepakowego, jajko, 2 białka z jajek, 3 duże banany, szklanka płatków owsianych

 

Podgrzej piekarnik do 180°C. W dużym naczyniu zmieszaj razem wszystkie suche składniki. Dodaj olej i jajka. W mniejszym naczyniu rozdrobnij banany za pomocą tzw. „żyrafy” lub widelca, dodaj owsiankę i wszystko razem zmiksuj. Połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj. Posmaruj podłużną blachę (taką, jak do pieczenia piernika lub pasztetu) tłuszczem, wylej masę do formy i piecz do czasu, gdy wierzch bochenka będzie twardy (ok. 45 – 55 minut). Formę wyjmij z piekarnika i wystudź przez 5 minut, następnie wyjmij chlebek z formy i ostudź do końca przez jeszcze 10 minut

 

Aksamitny chleb fasolowy



1 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych, 1 szkl letniej wody, 2 szkl fasoli (navy beans - biała z czarną plamka) ugotowanej i odsączonej (może być z puszki), 1 szkl mąki pszennej razowej, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soli morskiej, 2 łyżki stołowe szczypiorku (opcjonalnie - ja wolę bez), 2 szkl mąki pszennej, masło i otręby do wysypania foremek

 

Fasolę miksujemy na gładką pastę w malakserze. Wyrabiamy wszystkie składniki w maszynie na programie "Dough". Zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (moje ciasto rosło w maszynie ok. 1 godz.). Dzielimy na pół. Spłaszczamy każdą połowę, zwijamy w rulon, podwijamy końce pod spód i wkładamy do natłuszczonych masłem i wysypanych otrębami foremek. Nacinamy wzdłuż. Zostawiamy do drugiego rośnięcia, aż ciasto wypełni foremki (na ok. 45 min). Pieczemy na kamieniu w piekarniku nagrzanym do 200ºC, lekko spryskując wodą. Po 20 min zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy jeszcze przez 30 min lub aż bochenki postukane w spód wydadzą pusty dźwięk. Wyjmujemy z foremek i zostawiamy na siatce do całkowitego wystudzenia.

 

Alzacki chleb ze słonecznikiem



1 3/4 szklanki letniej wody, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 1/2 łyżeczki soli, 2 szklanki pszennej mąki, 2 szklanki mąki razowej, 3/4 szklanki ziaren słonecznika, 2 łyżki oleju słonecznikowego lub innego, 1 jajko, rozbełtane, mak do posypania

 

Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże i cukier i lekko pomieszać aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać mąkę pszenną i 1 szklankę maki razowej i chwile mieszać łyżką. Przykryć i zostawić na około 30 minut. Dodać słonecznik, olej i sól, wymieszać i stopniowo dodawać pozostałą szklankę mąki razowej aż do uzyskania miękkiego ciasta. Przełożyć ciasto na stolnice i wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne, około 8 minut podsypując mąką razową w razie potrzeby. Przełożyć ciasto do lekko posmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folia plastikowa i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość, około 1 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto lekko nacisnąć (odgazować) i zostawić, aby odpoczęło około 10 minut. Posmarować masłem okrągłą formę o średnicy 20 cm. Przełożyć ciasto na stolnice, podzielić na 3 równe części. Z jednej uformować lekko spłaszczoną kulę i umieścić w środku formy. Każdą pozostałą część podzielić na 3 równe części (w sumie będzie 6) i ułożyć je w równych odstępach dookoła środka. Przykryć ściereczką i zostawić aż podwoi swoja objętość, około 45 minut. Posmarować lekko rozbitym jajkiem, środek posypać dość obficie makiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC aż będzie ładnie zrumieniony.

 

Amerykańska babka z marchwią

 

MASA 1 opakowanie serka śmietankowego Philadelphia, 1/4 szklanki cukru, 1 roztrzepane jajko CIASTO: 2 szklanki mąki, 1 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 1 szklanka oleju, 3 jajka roztrzepane, 3 szklanki tartej marchwi, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

 

masa: Mikserem utrzeć serek z jajkiem i cukrem na dość gładką masę, odstawić. Ciasto: Połączyć składniki sypkie, dodać olej i jajka na końcu orzechy i marchew. Zachować 2 szklanki ciasta. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bulką tartą albo mąką. włożyć ciasto na wierzch delikatnie wyłożyć masę serową, przykryć pozostawionymi 2 szklankami ciasta. Piec w temp. 175 stopni około 55 minut. ciasto jest dosyć proste,

 

Amerykańskie calzone

 



Nadzienie: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 1 posiekana cebula, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 2 x 400g puszki posiekanych pomidorów, 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano, sól i pieprz, 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli, 100 g kiełbasy pepperoni w cienkich plasterkach, 225 g sera mozzarella pokrojonego w kostkę Ciasto: 450 g mąki krupczatki, 1 łyżeczka soli, 1 saszetka suszonych drożdży, 275 ml letniej wody, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

 

Przygotowanie nadzienia: rozgrzej oliwę w rondelku i usmaż cebulę z czosnkiem, czysto mieszając. Smaż około 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj pomidory, oregano, soli pieprz. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz, ogień i gotuj bez przykrycia przez około 1 godzinę, aż sos zgęstnieje do konsystencji pasty. Zdejmij z. ognia i przestudź. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220"C. Używając składników podanych powyżej przygotuj ciasto (patrz Chrupiąca pizza). Podziel ciasto na 4 równe części i rozwałkuj każdą z. nich na krążek o średnicy 23 cm. Do sosu dodaj sproszkowane chilli, pepperoni oraz mozzarellę. Rozsmaruj 1/4 część całości sosu na każdej połowie krążka, zostawiając 12 mm brzeg. Zwilż brzeg ciasta i każdy krążek złóż na połowę. Przyciśnij brzegi, żeby ciasto zlepiło się w jedną całość. Wyłóż calzone na blachę wysmarowaną olejem. Wierzch ciasta pokrop wodą i piecz przez około 20 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie i nabierze złotego koloru. Podawaj gorące

 

AMERYKAŃSKIE CIASTO MARCHEWKOWE



1 1/2 szkl mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 1 szkl cukru brązowego (może być biały), 2/3 szkl oleju, 3 jaja, 1 szkl marchewki startej, 1/2 szkl soku ananasowego, 1 l-czka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego, orzechy posiekane Polewa: 2 łyżki masła, 3/4 szkl cukru pudru, 12 dag serka śmietankowego (Philadephia), cukier waniliowy, kilka kropel soku z cytryny

 

Jaja+ cukier + wanilia- ubić. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia + soda + cynamon+ sól. Wlać olej + sok- zmiksować. Dodać startą marchew i 1/2 szk. posiekanych orzechów włoskich. Ciasto wlać do prostokątnej blaszki, piec 45 minut w 180C. Składniki polewy zmiksować, posmarować nią ostudzone ciasto. Chłodzić przez co najmniej 75 minut

 

Amerykańskie placuszki "PANCAKES"

 

Przepis na ok. 12 placuszków:

10 dag masła, 2 jajka, 1 szklanka maślanki, 30 dag mąki, 5 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

 

Roztapiamy połowę masła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy maślankę, roztopione masło, mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Na patelni roztapiamy resztę masła i smażymy placki (ok. 2 minut z każdej strony, na średnim ogniu). Pancakes doskonale smakują polane syropem klonowym, dobre są też z miodem, roztopioną czekoladą, sosem owocowym.

 

Angielski chleb tostowy



310ml wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki masła, 500g mąki pszennej typ 405, 1 i pół łyżeczki suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 50g słonecznika


Program: schnellaha i piekłam na programie 3,5 godzinnym

 

 

 

Angielskie bułeczki



4 szkl. mąki chlebowej, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 6g suszonych drożdży (używam drożdży w saszetkach-tyle wazy paczuszka), 5 dag masła, 1 szkl. letniego mleka, 1 jajko glazura: 1 jajko, 1 łyżeczka wody, ulubione ziarenka do posypania


Składniki wrzucamy do maszyny w odpowiedniej kolejności, włączamy wyrabianie ciasta. Z ciasta formujemy bułeczki dowolnego kształtu i odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem z woda i posypujemy ziarenkami. Pieczemy w 220 C około 15-20 min. Studzimy na kratce.

 

Anyżowe ciasteczka z dyni


obrazek potrawy

Dynia (ok. 1 kg), 2 jaja, szczypta anyżu, 2 łyżki mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, łyżka cukru pudru, olej do smażenia, sól

 

Miąższ dyni oczyść z pestek, obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu i osączeniu dokładnie go rozetrzyj albo zmiksuj, dodając mleko, anyż oraz do smaku cukier i sól. Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę, dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Połącz ją z utartym miąższem dyni oraz mąką i wymieszaj na gładką masę. Wlewaj po łyżce ciasta na rozgrzany na patelni olej i każdy placuszek obsmaż z obu stron na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni osącz je na bibule. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

Apetyczne bułeczki


Apetyczne bułeczki.

 

1/2 kg mąki pszennej, 4 dag drożdży, 1 1/2 szklanki letniej wody, szczypta cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, tymianek, 8-10 zielonych oliwek, 5-7 suszonych pomidorów z zalewy, 1 żółtko

 

Mąkę przesiać do dużej miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać 1/2 szklanki letniej wody, wkruszyć drożdże i dodać szczyptę cukru. Odstawić na 15 minut. Lekko wymieszać, dodać szklankę letniej wody, sól, oliwę i tymianek. Dobrze wyrobić ciasto, a pod koniec dodać drobno posiekane pomidory i oliwki. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Formować bułeczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować żółtkiem roztrzepanym z wodą. Posypać tymiankiem. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Arabskie bułeczki nadziewane halloumi

 


Arabskie bułeczki nadziewane halloumi
Ciasto: 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1/4 łyżeczki cukru, 1 szklanka cieplej wody, 3 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego), 1 jajko, 1/2 szklanki oleju Nadzienie: 200 g sera halloumi, 70-80g łagodnego, miękkiego sera żółtego (ja używam dojrzałego sera mozzarella, ale można użyć inny), 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano, 4 łyżki nasion sezamu, 2 łyżki czarnuszki (ja używam czarnego sezamu), oliwa z oliwek

 

Drożdże, cukier rozpuścić w wodzie, zostawić na 5 minut aż zacznie bąbelkować. Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku, dodać jajko i olej, wymieszać, wlać zaczyn i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba składniki wrzucić do maszyny zgodnie z instrukcja, wyrobić w cyku "dough". Nadzienie: Opłukać ser halloumi w zimnej wodzie, dobrze osuszyć i zetrzeć na grubej tarce, mozzarellę zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z ziołami. Rozgrzać piekarnik do 245ºC. Sezam i czarnuszkę wymieszać razem. Wlać trochę oliwy do malej miseczki. Ciasto przełożyć na stolnice. Podzielić na 30 równych części, trochę większych od orzecha włoskiego. Ja dziele całość na 6 równych części a potem każdą na 5). Kuleczki rozpłaszczać na mały placuszek, nadziewać 1 łyżką sera, zlepiać w sakiewki, delikatnie zamaczać w oliwie, potem w nasionkach i układać jedna przy drugiej, zlepieniem do dołu w wysmarowanej oliwa ceramicznej lub szklane formie o średnicy 30cm. Lekko skropić oliwą i piec aż do zrumienienia, około 20 minut. Bułeczki nie rosną po raz drugi w formie, są pieczone od razu!

 

Arabskie pierożki ze szpinakiem



CIASTO: 250 g mąki, 50 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy z oliwek NADZIENIE: 1 kg świeżego szpinaku (użyłam mrożonego), 1 średnia cebula, ok. 50 g orzeszków piniowych, 30 g masła, sól i pieprz, łyżeczka sumaku (sumaku nie posiadam, wiec dałam odrobinę kuminu, gałki muszkatołowej i 1 zmiażdżony goździk)

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, oliwą i masłem, zagnieść. Dodać tyle wody by wyszło elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę (w foliowej torbie). Orzeszki uprażyć na patelni z odrobiną oliwy i odłożyć na ręcznik papierowy. Bardzo drobno posiekać cebulę i chwilkę dusić na maśle, dodać szpinak, przyprawy i dusić ok. 5 min. Jeśli masa jest zbyt mokra, podgrzewać jeszcze chwilę (bez przykrycia) aby odparował nadm...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin