Pudding rybnyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.400g filetow z ryby,200 g krewetek,1 cebula,1 por,1 marchewka,100 ml mleka,100 ml wina,100 g bulki,50 g parmezanu,3 jaja,1 lyzka masla,200 ml wody,bouquet garni, sol, pieprz.1. Filety oplukac pod biezaca woda. Krewetki wyjac ze skorupek, usunac czarnezylki, umyc w osolonej wodzie.2. Marchewke, por i cebule obrac, oplukac, drobno posiekac.3. Zagotowac wino z woda. Dodac bouquet garni i pokrojone jarzyny. Wlozyc filety, gotowac 10 min. Wyjac, ostudzic. Do tego samego wywaru wrzucic krewetki,gotowac 4 min. Wyjac, ostudzic. Wywar przecedzic i odparowac do konsystencjisyropu.4. Bulke namoczyc w mleku, odcisnac. Filety zmiksowac z bulka, parmezanem izoltkami. Bialka ubic na sztywna piane, wymieszac ze zmiksowana masa.5. Forme budyniowa wysmarowac maslem. Dno i boczne sciany wylozyc krewetkami,napelnic zmiksowana masa. Wlozyc forme do naczynia z woda, wstawic do piekarnika, piec 40 min w temp. 180żC.6. Wyjac pudding z formy. Przed podaniem polac zageszczonym wywarem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 82.
pmm3