Quiche cebulowyPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.Ciasto:200 g maki,150 g masla,1 jajo,1 lyzeczka soli,olej do smarowania formy.Nadzienie:750 g cebuli,75 ml smietany,75 g sera gouda,50 g masla,oliwa z oliwek,3 oliwki czarne do dekoracji.1. Make przesiac, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo i posiekac nozem. Dolacrozmacone jajo, szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, zawinac wfolie spozywcza i wstawic na 30 min do lodowki. Nastepnie ciasto cienko rozwalkowac, wylozyc nim natluszczona okragla forme o srednicy 24 cm. Piec podprzykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200żC przez 15 min.2. Cebule obrac, pokroic w talarki o grubosci 3 mm. Na patelni rozgrzac masloi oliwe, zeszklic cebule. Ser zolty zetrzec na drobnej tarce, wymieszac zesmietana.3. Na zapieczony spod quiche wylozyc cebule. Zalac masa smietanowo-serowa, nasrodku ulozyc oliwki. Piec ok. 25 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC.Podawac na goraco lub schlodzony.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 58.
pmm3