BURACZKI NA CIEPŁO.docx

(12 KB) Pobierz

Buraczki na ciepło

 

Czas przygotowania: 90 minut

Czas gotowania: 60 minut

Składniki

·         buraczki 1 kg

·         kwasek cytrynowy

·         smalec ze skwarkami 2 łyżki

·         cukier

·         sól

·         pieprz

·         mąka 2 łyżki

Etapy przygotowania

Buraczki gotujemy do miękkości, uprzednio obcinając delikatnie końcówki buraczków (oby nie za dużo bo to co najlepsze się wygotuje w wodzie). Nastęnie buraczki studzimy, obieramy i ścieramy na trace jarzynowej.Przekładamy do miski, posypujemy lekko kwaskiem cytrynowym, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.Na patelni rozstapiamy smalec i na gorący wykładamy zawartość miski. Kilka minutek podsmażamy następni posypujemy mąką i szybko mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Po 2-3 minutach podsmażenie mamy gotowe buraczki do obiadu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin