Omlet ze szparagamiPorcja dla 2 osob. Czas przygotow. 40 min.500 g szparagow,4 jaja,1 lyzka startego zoltego sera,1 lyzeczka maki kartoflanej,2 lyzki drobno pokrojonej rzezuchy,1/8 lyzeczki cayenne, sol,sklarowane maslo do smazenia omletu.1. Szparagi cienko obrac, zdrewniane konce odlamac. Oplukac, wlozyc do wrzacej,osolonej wody, gotowac 20-30 min. Odcedzic.2. Jaja umyc. Zoltka wbic do miski, wymieszac z maka kartoflana i serem. Bialkalekko ubic z sola i pieprzem cayenne. Delikatnie polaczyc z zoltkami.3. Na patelni dobrze rozgrzac 1 lyzke masla, wlac mase jajeczna, smazyc na srednim ogniu, podwazajac brzegi szerokim nozem lub lopatka, by cala masa splynela pod spod omletu.4. Na usmazony omlet polozyc szparagi, zlozyc omlet na pol, zsunac z patelni naogrzany talerz, posypac rzezucha.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 18.
Cesiooo