Omlet z rybaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.700 g filetow z ryby,4 filety anchois,100 ml porto,100 ml bialego wina,4 jaja,4 lyzki oliwy,swieze ziola,bouquet garni, sol, pieprz.1. Ziola oplukac, drobno posiekac. Filety oplukac pod biezaca woda.2. Zagotowac porto z winem. Dodac bouquet garni i filety anchois. Gotowac chwile. Wlozyc filety z ryby, gotowac na malym ogniu 12 min.3. Filety z ryby wyjac, pokroic na male kawalki. Wywar przecedzic przez sito.4. Jaja ubic z sola i pieprzem. Dodac przetarty wywar, wymieszac z ziolami.5. W naczyniu do zapiekania ulozyc kawalki filetow, zalac masa jajeczna. Wstawic do ogrzanego piekarnika na 20 min. Zapiekac w temp. 150żC.6. Mocno zrumieniony omlet podawac w tym samym naczyniu, w ktorym sie zapiekal.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 84.
Cesiooo