Curry z jajkiemPorcja dla 5 osob. Czas przygotow. 50 min.5 jajek,1 cebula,kawalek imbiru (1 cm),1 zabek czosnku,3 lyzki oleju,1 lyzka kolendry,1 lyzka proszku chilli,2 lyzeczki kurkumy,1/4 lyzeczki kminku,2 lyzki wody,4 lyzki soku cytrynowego,2 swieze papryczki chilli,1 pomidor,sol.1. Jajka umyc, zalac woda i ugotowac na twardo. Nastepnie obrac i ponacinac zewszystkich stron.2. Cebule obrac i pokroic na plasterki. Imbir obrac i pokroic na wiorki. Czosnek obrac, przelozyc do mozdzierza i utrzec.3. Papryczki ponacinac z obydwu stron. Pomidor pokroic w cwiartki.4. Olej rozgrzac w garnku, podsmazyc na nim cebule, imbir i czosnek.5. Kolendre, proszek chilli, kurkume i kminek przelozyc do miski i wymieszac zwoda. Przelozyc do garnka, dodac sol i wymieszac. Smazyc, az ziola zacznawydzielac aromat. Dodac sok z cytryny i dusic jeszcze 10 min.6. Jajka przelozyc do garnka, dobrze wymieszac. Dodac papryczki oraz pomidor.Dusic przez nastepne 5 min., az jajka przesiakna przyprawami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 14.
Cesiooo