PULPECIKI Z JAGNIĘCINY.doc

(40 KB) Pobierz
PULPECIKI Z JAGNIĘCINY

PULPECIKI Z JAGNIĘCINY

               

                       

 

 

 

Ok. 500g mielonej jagnięciny
¼ szklanki drobno posiekanej dymki
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
3 łyżki stołowe kuskus
1 jajko
Olej

Do miski włóż jagnięcinę i dymki. Posyp przyprawami, kuskusem, potem wbij jajko. Wymieszaj wszystko rękami, przykryj miske folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min.

Blachę wyłóż folią. Weź łyżeczkę mięsa i w rękach uformuj pulpecik i ułóż na foli. Pod ręka miej miskę z zimną wodą, żeby moczyć dłonie, aby się nie kleiły.

Podgrzej ok. 1,5 cm oleju na patelni. Przygotuj papierowy ręcznik. Kiedy olej jest gorący usmaż pulpety, nie za dużo naraz, smaż ok. 1 min. po każdej stronie, lub tak dług, aż będą złoto brązowe. Wyłóż pulpety na ręcznik, aby obciekły z tłuszczu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin