Przedstawiamy cztery proste, a zarazem finezyjne propozycje układania serwetek.
· Romantyczna serwetkowa łódeczka najlepiej będzie się prezentować pośrodku talerza, jako subtelne zwieńczenie pastelowego nakrycia stołu.
· Lniana serwetka z ozdobną pomarańczową plisą, przewiązana rafią znakomicie podkreśli rustykalny charakter stołu podczas rodzinnej biesiady.
· Serwetkę z eleganckim wachlarzem układamy pomiędzy dwoma talerzami, część deserowego talerzyka wsuwając w trójkątna kopertę.
· Odświętnie nakryty stół pełen bizantyjskiego przepychu ozdobią złoto-bordowe serwetki o dekoracyjnych kształtach.
Dużą kwadratową serwetę w wybranym kolorze składamy na pół zawijając dolną połowę do góry.
Lewy dolny róg zawijamy w górę do środka, a prawy górny w dół. Powstaje romb.
Serwetkę odwracamy na drugą stronę. Składamy ją na połowę wzdłuż dłuższego boku górną częścią do dołu. Po złożeniu powstają trójkąty.
Wyginamy serwetkę w półkole i łączymy ze sobą końce podstawy. Brzegi wkładamy jeden w drugi i nadajemy serwetce kształt elipsy.
Dwie serwetki w różnych kolorach układamy jedna w drugą i składamy na cztery. Wierzchnie warstwy składamy po przekątnej do wewnątrz. Utworzyliśmy trójkątną kieszonkę.
W ten sam sposób składamy kolejną warstwę serwetki (w drugim kolorze), ale w taki sposób, aby pozostawić dekoracyjną plisę o szerokości około 1,5 cm.
Serwetkę odwracamy. Lewy róg z plisą zwijamy do środka i przytrzymujemy rulonik palcem.
Tak samo zwijamy prawy róg serwetki. Zrolowaną w ten sposób serwetkę owijamy rafią lub ozdobną tasiemką.
Serwetkę o wymiarach 40 x 40 cm składamy dwa razy tak, by powstał kwadrat o wymiarach 20 x 20 cm.
Wierzchni kwadrat serwetki zaginamy na zewnątrz po przekątnej, aby powstał trójkąt.
Trójkąt ten starannie składamy w równą harmonijkę.
Środek tak złożonego wachlarzyka obciążamy sztućcami.
Dwie kwadratowe serwetki składamy w trójkąt (jedną dokładnie po przekątnej, a drugą z przesunięciem o 2 cm) i układamy jedną na drugą.
Rogi przy podstawie trójkąta zaginamy do góry. Powstają dwa symetryczne trójkąty, które muszą stykać się podstawami.
Dół serwetki zaginamy podwójnie, aby uformować plisę o szerokości około 2,5 cm. Stworzymy w ten sposób podstawę banana.
Serwetkę odwracamy i zawijamy plisą na zewnątrz tworząc podstawę.
Łączymy ze sobą brzegi podstawy banana wkładając jeden w drugi.
Odstające lekko cztery rogi serwetki wywijamy do dołu.
dorota2012