Ryba na szybko
...a jaka dobra
Przygotowanie: 5 min.Smażenie: 15 min.Trudność: łatwiznaSkładniki na 2 porcje
•
2 kostki / małe filety bialej ryby (morszczuk, halibut, dorsz)
2 spore cebule białe
250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
sok z jednej średniej cytryny, ale tak dobrze wyciśniętej
sól, pieprz
Etapy przygotowania
1.
kawałki ryby natrzeć solą i obtoczyć w mące
2.
na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w półplastry (nie płakać, w końcu to cebula jest krojona, nie wy)
3.
do cebuli dodać rybę i obsmażyć na lekko rumiano z dwóch stron
4.
do patelni dolać gorący bulion warzywny, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut (tak, żeby się ryba nie rozleciała)
5.
pod koniec duszenia dodać sok z cytryny i przytrzymac na ogniu jeszcze z minutę, pod przykryciem. Można dosypać świeżo zmielonego pieprzu i/lub tymianku
6.
podawać z bagietką, świeżym chlebem, sos najlepiej smakuje siorbany
viktoria811