Pasztet wiejski.rtf

(6 KB) Pobierz
Pasztet wiejski

Pasztet wiejski

 

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego bez kości

20 dag wątróbki wieprzowej

jajo

20 dag słoniny

2 łki koniaku

łka mieszanki korzennej (gałka muszkatołowa, pieprz, goździki, cynamon)

łeczka Przyprawy w płynie Maggi WINIARY

papryka

liść laurowy

łka tymianku

pół łki szałwii

pół łki majeranku

5-6 plastrów słoniny

l

 

Mięso, wątróbkę i słoninę umyj, po czym pokrój i zmiel. Do masy dodaj jajo, przyprawy, koniak i sól - wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj.

 

Na dnie żaroodpornego naczynia połóż plasterki słoniny, na nich masę mięsną i znów plasterki słoniny. Wierzch posyp tymiankiem. Naczynie przykryj folią i wstaw do większego naczynia z wodą. Piecz w gorącym piekarniku przez 80 min, następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 min. Wyjęty z piekarnika pasztet studź 30 minut, po czym wyłóż na deskę lub półmisek. Podawaj na zimno, pokrojony w plastry.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin