Pasztet z różnych mięs.rtf

(9 KB) Pobierz
Pasztet z ró¿nych miês

Pasztet z różnych mięs

 

Składniki na 20 porcji:

po 25 dag mięsa bez kości:

wołowego, wieprzowego i cielęcego

50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej

25 dag tłustego boczku

2 bułki kajzerki

3 jaja

marchewka (10 dag)

7 dag selera

2 duże cebule (20 dag)

2 liście laurowe

7 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

6 ziaren jałowca

po łeczce tymianku i estragonu

pół łeczki startej gałki muszkatołowej

4 łki porto lub 2 łki brandy

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

do formy:

łka margaryny

łka bułki tartej

do posypania pasztetu:

2 łki bułki tartej

 

Mięso i boczek umyj, osącz i pokrój na kawałki. Cebule obierz, marchewkę oraz seler oczyść, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Teraz dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz jałowca i zalej 2 szklankami gorącej wody (woda powinna pokrywać mięso). Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około  godziny, aż mięso będzie miękkie.

 

tróbkę umyj, oczyść z ż i błon, po czym włóż do mięsa. Duś jeszcze około 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i włóż buł, aby namoczyła się w sosie. Kiedy mięso przestygnie, wyjmij je z sosu i wraz z buł zmiel dwukrotnie, używając sitka z małymi otworami. Oddziel żółtka od białek. Do masy mięsnej dodaj żółtka, pokruszony tymianek i estragon, wlej porto lub brandy, przypraw gał muszkatołową, Ziarenkami Smaku oraz pieprzem - całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.

 

Następnie wysmaruj margaryną formę, wysyp ją buł tartą i napełnij masą do 2/3 wysokości. Pasztet posyp buł tartą. Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C.

 

Wypieczony pasztet powinien być ładnie zrumieniony i odstawać od formy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin