Solone jaja (przysmak berlinski)Porcja na 12 sztuk. Czas przygotow. 30 min + 2 dni12 jaj,100 g soli,lyzka ziaren pieprzu,lyzka ziaren gorczycy,2 gozdziki,2 cebule,musztarda,olej,sos tabasco,2 liscie laurowe.1. 1,5 l wody zagotowac z przyprawami, zostawic do ostygniecia.2. Jaja gotowac 10 min razem z nie obrana cebula. Po ugotowaniu zalac woda. Nastepnie drewniana lyzka delikatnie potluc ich skorupki, nie zdejmujac ich zjajek.3. Jaja ulozyc w wysokim naczyniu szklanym i zalac zimna solanka. Zostawicprzynajmniej na 2 dni.4. Przed spozyciem jaja obrac, przeciac na polowe, wyjac zoltko. Na dno wglebienia w bialku wlozyc drobno pokrojona cebule wymieszana z musztarda, octemwinnym, olejem i tabasco. Zoltko wlozyc wypukla strona na zewnatrz.5. Podawac z ciemnym chlebem z maslem w charakterze przekaski.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 14.
mrufczak