Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 360 kcal
Ilość porcji: 2
· 400g polędwicy wołowej lub ligawy
· 5 ziemniaków
· 300g modrej kapusty
· 3 jabłka (najlepiej antonówki)
· 2 szalotki
· 5 ząbków czosnku
· 10 szt. suszonych owoców żurawiny
· kminek
· majeranek
· estragon
· 2 łyżki aceto balsamico
· pieprz kolorowy tłuczony
· pieprz biały
· musztarda ziołowa
· 2 łyżki miodu płynnego, gryczanego
· 250 ml wina czerwonego, wytrawnego
· bulion warzywny (może być z kostki)
· 1 łyżka suchego sosu białego Knorr
· 150 ml wody
1. Mięso płuczemy i osuszamy.
2. Z miodu, musztardy, wina, aceto balsamico, posiekanych 3 ząbków czosnku i 1 szalotki, żurawiny, 1 obranego i pokrojonego jabłka, tłuczonego pieprzu oraz estragonu przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso na 10 min.
3. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w ósemki zalewamy gorącym bulionem warzywnym (0,5l), dodajemy po 0,5 łyżki majeranku i kminku, 2 ząbki czosnku i biały pieprz - mieszamy i całość przekładamy do rękawa pieczeniowego. Zamykamy szczelnie rękaw z obydwu stron i na górze robimy parę nakłuć szpilką do odparowania nadmiaru wody.
4. Mięso z marynatą przekładamy do drugiego rękawa i go nie nakłuwamy.
5. obydwa rękawy umieszczamy w piekarniku (200 stopni) na 50 min.
6. Na parę minut przed końcem pieczenia nacinamy górę rękawa z mięsem, aby się zrumieniło.
7. W międzyczasie przygotowujemy surówkę z modrej kapusty. Kroimy kapustę na cienkie paski, solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru, obrane i pokrojone jabłko oraz szalotkę. Skrapiamy oliwą i mieszamy. Odkładamy do lodówki
8. Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry.
9. Sos z pieczenia przelewamy do rondelka, zagotowujemy i dodajemy biały sos rozpuszczony w zimnej wodzie - mieszamy energicznie i po minucie sos jest gotowy.
10. Z drugiego worka wyjmujemy gotowe ziemniaki.
11. Na ogrzane talerze wykładamy mięso , ziemniaki, sos i surówkę.
12. Podajemy z czerwonym winem lub piwem.
Schab w rękawie
1-1,5 kg schabu bez kości
ulubione przyprawy (np. delikat Knorr-a czerwony, wegeta, czosnek granulowany, czerwoną słodką paprykę i majeranek)
Schab opłukać pod zimna wodą, natrzeć przyprawami i na noc włożyć do lodówki.
Następnego dnia mięso włożyć do rękawa i szczelnie związać.
Do garnka wlać zimna wodę, osolić dodać listek i ziele. Włożyć mięso w rękawie
i włączyć gaz. Mięso w rękawie musi być przykryte wodą.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
Po tym czasie wyłączyć gaz. Mięso pozostawić w garnku jeszcze 15 minut. Następnie mięso wyjąć z garnka i rękawa. Wyłożyć na deseczkę i zostawić do wystudzenia.
Ryba z warzywami
· Ryby (np. 2 pstrągi)
· Marchewka
· Pietruszka
· Brokuł
· Ziemniaki
· Brukselka
· Seler
· Papryka
· Cebula
· Sól
· Pieprz
· sok z cytryny
· rękaw do pieczenia
Ryby obrać i oskrobać. Następnie rybę skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem w środku i na zewnątrz ryby. Część umytych i pokrojonych w talarki warzyw umieścić w środku ryby. Tak przygotowaną potrawę włożyć do rękawa do pieczenia (z rolki odciąć taki kawałek rękawa, aby zmieściła się w nim ryba, warzywa oraz sos, który powstanie w wyniku pieczenia). Rybę obłożyć pozostałymi warzywami. Końce worka zacisnąć za pomocą żaroodpornych klipsów, dzięki czemu zawartość rękawa nie wypłynie na zewnątrz. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 1,5 godziny. Pieczona ryba jest znacznie smaczniejsza, łatwiejsza w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowsza od ryby smażonej. Podczas smażenia większość rybiego białka i naturalnego tłuszczu (tranu) ulega redukcji pod wpływem wysokiej temperatury. Aby zachować pierwotne właściwości smakowe, odżywcze i zdrowotne ryby (ochronę przed miażdżycą, chorobami serca, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi) warto upiec ją w rękawie do pieczenia firmy Paclan.
średniej wielkości kurczaksok z połowy cytrynyłyżka suszonego tymianku, rozmarynu, bazyliisól, pieprzoliwa lub olej1/2 pęczka natki pietruszkirękaw foliowy do pieczenia
Kurczaka umyć i wysuszyć, podzielić na ćwiartki.Każdą z części natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Przygotować ziołową przyprawę: 2 łyżki oliwy zmieszać z wymienionymi ziołami.Części kurczaka natrzeć ziołami i odstawić w chłodne miejsce na najkrócej 2 godziny.Po tym czasie kurczaka umieścić wg instrukcji w rękawie foliowymWstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 1 godziny.Na 10 -15 minut przed końcem pieczenia przecinamy rękaw foliowy(uważamy, by się nie poparzyć parą, jaka się wydostaje po przecięciu). Kurczaka posypujemy obficie natką pietruszki i wstawiamy ponownie do piekarnika. Kurczak się ładnie przyrumieni.W ten sposób przyrządzony kurczak jest niesamowicie soczysty i znacznie bardziej lekkostrawny.
Dla 6 osób
Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką.
· kurczak 1 sztuka
· sól 1 łyżeczka
· pieprz 1/2 łyżeczki
· oliwa z oliwek 3 łyżki
· czosnek 5 ząbków
· curry mielone 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i curry. Natrzeć kurczaka marynatą z wierzchu i w środku. W środku musi być więcej czosnku. Odstawić w chłodne miejsce na 2,3 godziny by składniki marynaty wymieszały się z mięsem i nabrały zapachu czosnku. Piec w rękawie w 180 stopniach od 1 godziny do 1,20 minut w zależności od wielkości kurczaka.
Łopatka faszerowana po myśliwsku jest dobra na ciepło i na zimno
· ok. 1.5 kg łopatki wieprzowej bez kości,
· 15 dag tatara,
· małe jajko
· 4-5 dużych pieczarek,
Marynata :
· po małej łyżeczce : rozmarynu. tymianku, bazylii, słodkiej papryki,
· 3-4 goździki,
· 3-4 owoce jałowca,
· liść laurowy,
· sól
· 6 ziaren pieprzu czarnego,
· kieliszek wódki,
· 3 ząbki czosnku,
· 3-4 łyżki oleju.
Goździki , jałowiec, pieprz tłuczemy w moździerzu, - czosnek kroimy na plasterki, - łączymy wszystkie składniki marynaty. -Nacieramy mięso i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. - Pieczarki ścieramy na tarce, podsmażamy do odparowania wody. - Mieszamy z tatarem i jajkiem, przyprawiamy do smaku. - Mięso oczyszczamy z marynaty, rozsmarowujemy na nim farsz, zwijamy w roladę. - Obwiązujemy bawełnianym szpagatem formując roladę. - Wkładamy do rękawa ( w rękawie należy zrobić 4-5 dziurek igłą aby para mogła się wydostawać), podlewamy szklanką rosołku z kostki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C. - Pieczemy 1,5 godz. Na 10 min. przed końcem pieczenie rozcinamy rękaw aby mięso się zrumieniło. - Ciepłe zawijamy w folię aluminiową, obciążamy deseczką i czekamy aż wystygnie.
· pierś indyka (80-90 dag)
· łyżeczka curry
· łyżeczka cynamonu
· bardzo duża lub 2 małe pomarańcze
Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przygotować rękaw do pieczenia, włożyć do niego pierś indyczą wycisnąć na nią sok z pomarańczy, szczyptę posolić. Dodać po łyżeczce (lub mniej, według gustu) cynamonu oraz curry. Zamknąć rękaw, potrząsnąć zawartością i włożyć do piekarnika. Temperaturę ustalić ostatecznie na poziomie 180°C i piec około 45 minut. Podawać z ziemniakami i dowolną przystawką.
Anitra_