Dania pieczone w rękawie.docx

(419 KB) Pobierz


Kinga
Polędwica wołowa z rękawa

Czas przygotowania: 50 minut

Czas gotowania: 30 minut

Kaloryczność: 360 kcal

Ilość porcji: 2


·         400g polędwicy wołowej lub ligawy

·         5 ziemniaków

·         300g modrej kapusty

·         3 jabłka (najlepiej antonówki)

·         2 szalotki

·         5 ząbków czosnku

·         10 szt. suszonych owoców żurawiny

·         kminek

·         majeranek

·         estragon

·         2 łyżki aceto balsamico

·         pieprz kolorowy tłuczony

·         pieprz biały

·         musztarda ziołowa

·         2 łyżki miodu płynnego, gryczanego

·         250 ml wina czerwonego, wytrawnego

·         bulion warzywny (może być z kostki)

·         1 łyżka suchego sosu białego Knorr

·         150 ml wody

 

 


1.      Mięso płuczemy i osuszamy.

2.      Z miodu, musztardy, wina, aceto balsamico, posiekanych 3 ząbków czosnku i 1 szalotki, żurawiny, 1 obranego i pokrojonego jabłka, tłuczonego pieprzu oraz estragonu przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso na 10 min.

3.      W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w ósemki zalewamy gorącym bulionem warzywnym (0,5l), dodajemy po 0,5 łyżki majeranku i kminku, 2 ząbki czosnku i biały pieprz - mieszamy i całość przekładamy do rękawa pieczeniowego. Zamykamy szczelnie rękaw z obydwu stron i na górze robimy parę nakłuć szpilką do odparowania nadmiaru wody.

4.      Mięso z marynatą przekładamy do drugiego rękawa i go nie nakłuwamy.

5.      obydwa rękawy umieszczamy w piekarniku (200 stopni) na 50 min.

6.      Na parę minut przed końcem pieczenia nacinamy górę rękawa z mięsem, aby się zrumieniło.

7.      W międzyczasie przygotowujemy surówkę z modrej kapusty. Kroimy kapustę na cienkie paski, solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru, obrane i pokrojone jabłko oraz szalotkę. Skrapiamy oliwą i mieszamy. Odkładamy do lodówki

8.      Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry.

9.      Sos z pieczenia przelewamy do rondelka, zagotowujemy i dodajemy biały sos rozpuszczony w zimnej wodzie - mieszamy energicznie i po minucie sos jest gotowy.

10.  Z drugiego worka wyjmujemy gotowe ziemniaki.

11.  Na ogrzane talerze wykładamy mięso , ziemniaki, sos i surówkę.

12.  Podajemy z czerwonym winem lub piwem.

Schab w rękawie

 

1-1,5 kg schabu bez kości

ulubione przyprawy (np. delikat Knorr-a czerwony, wegeta, czosnek granulowany, czerwoną słodką paprykę i majeranek)

 

Schab opłukać pod zimna wodą, natrzeć przyprawami i na noc włożyć do lodówki.

Następnego dnia mięso włożyć do rękawa i szczelnie związać.

Do garnka wlać zimna wodę, osolić dodać listek i ziele. Włożyć mięso w rękawie

i włączyć gaz. Mięso w rękawie musi być przykryte wodą.

Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

Po tym czasie wyłączyć gaz. Mięso pozostawić w garnku jeszcze 15 minut. Następnie mięso wyjąć z garnka i rękawa. Wyłożyć na deseczkę i zostawić do wystudzenia.

 

Ryba z warzywami




·         Ryby (np. 2 pstrągi)

·         Marchewka

·         Pietruszka

·         Brokuł

·         Ziemniaki

·         Brukselka

·         Seler

·         Papryka

·         Cebula

·         Sól

·         Pieprz

·         sok z cytryny

·         rękaw do pieczenia


 

Ryby  obrać i oskrobać. Następnie rybę skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem w środku i na zewnątrz ryby. Część umytych i pokrojonych w talarki warzyw umieścić w środku ryby. Tak przygotowaną potrawę włożyć do rękawa do pieczenia (z rolki odciąć taki kawałek rękawa, aby zmieściła się w nim ryba, warzywa oraz sos, który powstanie w wyniku pieczenia). Rybę obłożyć pozostałymi warzywami. Końce worka zacisnąć za pomocą żaroodpornych klipsów, dzięki czemu zawartość rękawa nie wypłynie na zewnątrz. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 1,5 godziny. Pieczona ryba jest znacznie smaczniejsza, łatwiejsza w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowsza od ryby smażonej. Podczas smażenia większość rybiego białka i naturalnego tłuszczu (tranu) ulega redukcji pod wpływem wysokiej temperatury. Aby zachować pierwotne właściwości smakowe, odżywcze i zdrowotne ryby (ochronę przed miażdżycą, chorobami serca, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi) warto upiec ją w rękawie do pieczenia firmy Paclan.

Kurczak z ziołami pieczony w rękawie foliowym



średniej wielkości kurczak
sok z połowy cytryny
łyżka suszonego tymianku, rozmarynu, bazylii
sól, pieprz
oliwa lub olej
1/2 pęczka natki pietruszki
rękaw foliowy do pieczenia

 

Kurczaka umyć i wysuszyć, podzielić na ćwiartki.
Każdą z części natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Przygotować ziołową przyprawę: 2 łyżki oliwy zmieszać z wymienionymi ziołami.
Części kurczaka natrzeć ziołami i odstawić w chłodne miejsce na najkrócej 2 godziny.
Po tym czasie kurczaka umieścić wg instrukcji w rękawie foliowym
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 1 godziny.
Na 10 -15 minut przed końcem pieczenia przecinamy rękaw foliowy
(uważamy, by się nie poparzyć parą, jaka się wydostaje po przecięciu). Kurczaka posypujemy obficie natką pietruszki i wstawiamy ponownie do piekarnika. Kurczak się ładnie przyrumieni.
W ten sposób przyrządzony kurczak jest niesamowicie soczysty i znacznie bardziej lekkostrawny.

 

Kurczak w marynacie czosnkowej

 



Dla 6 osób

Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką.

 

·         kurczak 1 sztuka

·         sól 1 łyżeczka

·         pieprz 1/2 łyżeczki

·         oliwa z oliwek 3 łyżki

·         czosnek 5 ząbków

·         curry mielone 1 łyżeczka

 

Sposób przyrządzenia

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i curry. Natrzeć kurczaka marynatą z wierzchu i w środku. W środku musi być więcej czosnku. Odstawić w chłodne miejsce na 2,3 godziny by składniki marynaty wymieszały się z mięsem i nabrały zapachu czosnku. Piec w rękawie w 180 stopniach od 1 godziny do 1,20 minut w zależności od wielkości kurczaka.

 

Łopatka faszerowana po myśliwsku

Łopatka faszerowana po myśliwsku jest dobra na ciepło i na zimno


·         ok. 1.5 kg łopatki wieprzowej bez kości,

·         15 dag tatara,

·         małe jajko

·         4-5 dużych pieczarek,

·         rękaw do pieczenia

 

Marynata :

·         po małej łyżeczce : rozmarynu. tymianku, bazylii, słodkiej papryki,

·         3-4 goździki,

·         3-4 owoce jałowca,

·         liść laurowy,

·         sól

·         6 ziaren pieprzu czarnego,

·         kieliszek wódki,

·         3 ząbki czosnku,

·         3-4 łyżki oleju.




Goździki , jałowiec, pieprz tłuczemy w moździerzu, - czosnek kroimy na plasterki, - łączymy wszystkie składniki marynaty. -Nacieramy mięso i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. - Pieczarki ścieramy na tarce, podsmażamy do odparowania wody. - Mieszamy z tatarem i jajkiem, przyprawiamy do smaku. - Mięso oczyszczamy z marynaty, rozsmarowujemy na nim farsz, zwijamy w roladę. - Obwiązujemy bawełnianym szpagatem formując roladę. - Wkładamy do rękawa ( w rękawie należy zrobić 4-5 dziurek igłą aby para mogła się wydostawać), podlewamy szklanką rosołku z kostki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C. - Pieczemy 1,5 godz. Na 10 min. przed końcem pieczenie rozcinamy rękaw aby mięso się zrumieniło. - Ciepłe zawijamy w folię aluminiową, obciążamy deseczką i czekamy aż wystygnie.

 

Indyk pieczony w soku pomarańczowym

·         pierś indyka (80-90 dag)

·         łyżeczka curry

·         łyżeczka cynamonu

·         bardzo duża lub 2 małe pomarańcze

·         sól

Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przygotować rękaw do pieczenia, włożyć do niego pierś indyczą wycisnąć na nią sok z pomarańczy, szczyptę posolić. Dodać po łyżeczce (lub mniej, według gustu) cynamonu oraz curry. Zamknąć rękaw, potrząsnąć zawartością i włożyć do piekarnika. Temperaturę ustalić ostatecznie na poziomie 180°C i piec około 45 minut. Podawać z ziemniakami i dowolną przystawką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin