Kurczak w cieście z sałatką
Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
· 300 g mięsa z udek drobiowych bez kości
· 1 łodyga selera naciowego
· 1 pomidor
· 1/3 ogórka
· 1/2 papryki czerwonej
· rukola
· 1 op. tofu sałatkowego (125g)
· 1 garść sezamu
· 1/2 szklanki mąki
· 1/2 szklanki wody
· 1 jajko
· sól, pieprz, miód, sos sojowy, sok z limonki, ocet balsamiczny, curry, imbir, papryka ostra, olej
Etapy przygotowania
1. każdą część kurczaka kroimy na trzy, marynujemy w oleju, sosie sojowym, soku z limonki, occie, miodzie i przyprawach, odstawiamy do lodówki na 30 min,
2. na talerzach rozkładamy rukolę,
3. pokrojone warzywa i tofu,
4. dodajemy sól i pieprz oraz kropimy sokiem z limonki i olejem,
5. z mąki, wody, jajka i szczypty soli robimy ciasto, dodajemy sezam
6. kurczaka obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju przez 3-4 min, po kilka porcji,
7. podajemy na sałatce
aloj15