Zaciery zbożowe, ziemniaczane i inne Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane. Tagi podkategorii:zacier, zboże, ziemniaki, ziemniaczany, zacieranie Artykuły: Przepis na Słód Zbożowy Jęczmień, Pszenicę, Żyto lub Kukurydzę należy zamoczyć w ciepłej wodzie tak aby ziarna napęczniały. Jeli sš one wieże i wilgotne to wystarczy kilka godzin, lecz jeli jest wyschnięte należy trzymać w wodzie ok 24 h lub dłużej. Data dodania: 2011-07-29 10:51:14, Dodane przez: qba Wywietlony 1026 razy, Komentarzy: 6 Nastaw z buraków (melasy) Buraki dokładnie oczycić, poszatkować, zalać letniš wodš, pozostawić na dobę. Po tym czasie zalać sok i ponownie zalć buraki wodš. Aby wycišgnšć cały sok należy postšpić tak trzy razy. Soki zlać razem i dodać drożdży, po przefermentowaniu oddestylować. Ze 100 kg buraków można uzyskać do 12 litrów 100% spirytusu. Data dodania: 2011-07-29 10:45:44, Dodane przez: qba Wywietlony 205 razy, Komentarzy: 0 Zacier z ziemniaków Ziemniaki należy umyć i dobrze ugotować, następnie zmieszać je ze zmielonym na mškę słodem jęczmiennym. Wszystko wlać do dużego naczynia np. beczki. Do tego dodać półtora-raza tyle wody o temp. 50o-60oC. Należy wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 3-4 godzin aby ostygło. Jeżeli wszystko dobrze wymieszamy to enzymy w jęczmieniu powstałe podczas zakiełkowania, zamieniš skrobię w ziemniakach na dwucukier zwany maltoza, z którš drożdże dadzš sobie już radę. Czyli krótko mówišc: mšczka w pyrach się scukruje. Data dodania: 2011-07-29 10:42:03, Dodane przez: qba Wywietlony 604 razy, Komentarzy: 2 Zacier z pszenicy Do zagotowanej goršcej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) . Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej rzadkiej konsystencji. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazš lub watš i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni zacier z zyta Składniki : - woda - 10 l - słód jęczmienny - 0,5 kg - żyto - 3 kg - drożdże - 10 dg - 1 kostka Do przegotowanej goršcej wody o temp. 50-60oC wsypać kolejno zmielony słód jęczmienny i zmielone na mškę żyto. Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej konsystencji. W takich warunkach mšczka w życie się scukrzy. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazš lub watš i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni. Z tak przygotowanego zacieru powinnimy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotnš.
makacaka