Chinakali czyli pieróg z mięsem podawany na goršco mška - pszenna 600 g mielona - wołowina 300 g mielona - wieprzowina 200 g siekana - cebula 200 g pieprz prawdziwy - łyżeczka sól - w zależnoci od smaku 1. Najpierw zrób ciasto używajšc mški, wody i doprawiajšc solš. 2. Następnie rozwałkuj je i w placku wykrój okršgłe placuszki za pomocš szklanki. 3. W misce wmieszaj dwa rodzaje mięsa dodajšc siekanš cebulę. 4. Do farszu wsyp łyżeczkę pieprzu, dodaj szczyptę soli oraz wlej szklankę lub pół szklanki ciepłej wody, a następnie dokładniej wymieszaj całoć. 5. Na każdy placek ciasta nałóż łyżkę stołowš farszu. 6. Chwyć obiema dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto porodku, a następnie powtórz tę czynnoć dookoła. Wtedy powstanie co na kształt sakiewki z wyranym ogonkiem na górze. 7. Do gotujšcej się wody wrzuć kolejno kilkanacie chinkali. 8. Gdy zobaczysz, że chinkali wypływajš na powierzchnię wtedy wyjmij je z wrzšcej wody.
m.wisniowska1