Chinakali – czyli pieróg z mięsem podawany na gorąco.txt

(0 KB) Pobierz
Chinakali  czyli pieróg z mięsem podawany na goršco

mška - pszenna 600 g
mielona - wołowina 300 g
mielona - wieprzowina 200 g
siekana - cebula 200 g
pieprz prawdziwy - łyżeczka
sól - w zależnoci od smaku

1. Najpierw zrób ciasto używajšc mški, wody i doprawiajšc solš.
2. Następnie rozwałkuj je i w placku wykrój okršgłe placuszki za pomocš szklanki.
3. W misce wmieszaj dwa rodzaje mięsa dodajšc siekanš cebulę.
4. Do farszu wsyp łyżeczkę pieprzu, dodaj szczyptę soli oraz wlej szklankę lub pół szklanki ciepłej wody, a następnie dokładniej wymieszaj całoć.
5. Na każdy placek ciasta nałóż łyżkę stołowš farszu.
6. Chwyć obiema dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto porodku, a następnie powtórz tę czynnoć dookoła. Wtedy powstanie co na kształt sakiewki z wyranym ogonkiem na górze.
7. Do gotujšcej się wody wrzuć kolejno kilkanacie chinkali.
8. Gdy zobaczysz, że chinkali wypływajš na powierzchnię wtedy wyjmij je z wrzšcej wody.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin