Cele:
- nauka podstawowych zasad Savoir vivre
- zdobycie kilku ciekawych informacji o jedzeniu i sposobie jego przyrządzania J
Formy pracy:
- gra terenowa
- ćwiczenia zręcznościowe
- turniej
- przyrządzanie posiłków J
- piosenka
- zwyczaje i obrzędy
Przebieg:
1. Obrzędowe rozpoczęcie
2. Apel
3. Gawęda
4. Gra po okolicy – harcerze otrzymują tabelkę (patrz załącznik) z numerem pytania i miejscem na odpowiedź. Pytania porozwieszane są w widocznych miejscach po całym osiedlu. Zadaniem harcerzy jest odpowiedź na jak największa ilość pytań. Za każdą prawidłową odpowiedź otrzymują punkt.
5. Kucharskie umiejętności – harcerze biorą udział w czterech placówkach (5 minut każda), gdzie mają do wykonania następujące zadania:
a) Zadania jedzeniowo – zręcznościowe 1:
· jabłko na sznurku – zadaniem harcerze jest zjedzenie jabłka zawieszonego na sznurku bez pomocy dłoni
· ciastko bez rąk – zadaniem harcerza jest zjedzenie ciastka z kartki bez pomocy rąk
· karmienie dżemem – w konkurencji startują dwie osoby – jedna, która będzie karmić, druga która będzie jeść. Ta, która karmi ma zamknięte oczy. Ta, która je musi jak najszybciej zjeść całą zawartość talerzyka dżemu.
b) Zadania jedzeniowo – zręcznościowe 1:
· cukierek na sznurku – jeden koniec sznurka zamocowany jest na cukierku, drugi na kredce. Zadaniem harcerzy jest poprzez nawijanie sznurka na kredkę, jak najszybciej dostać się do cukierka
· najdłuższa obierka – harcerze obierają jabłko, starając się otrzymać jak najdłuższą obierkę.
· Jajka na łyżce – harcerz na czas wykonuje slalom podczas którego przez cały czas ma jajko na łyżce, a łyżkę w zębach.
Uwaga: w zadaniach zręcznościowych biorą udział po dwie osoby (bądź dwa zespoły) z zastępu. Prowadzący zapisuje wynik najlepszej osoby, a następnie porównuje z innymi zastępami. Zastęp, który uzyska w danej ko9nkurecji najlepszy czas otrzyma 2 punkty, za drugie miejsce – 1 punkt.
c) Savoir vivre – harcerze otrzymują szereg zadań związanych z Savoir vivre. Za każde prawidłowo wykonane zadanie – 1 punkt Przykłady zadań:
· ułożenie prawidłowo sztućców i serwetki wokół talerza
· wymienienie jak największej ilości zachowań, jakie obowiązują dżentelmena wobec kobiety
· wymienienie jak największej ilości zasad obowiązujących przy stole
· odpowiedź na pytanie: z której strony kelner powinien podawać posiłek
d) Rozpoznawanie po smaku, zapachu, dotyku – harcerze za pomocą różnych zmysłów rozpoznają przybory kuchenne lub elementy jedzenia, np. zapach – przyprawy, smak – owoce, dotyk – sztućce (oprócz nożaJ)
Czas trwania: ok. 2 h
Materiały:
- Gra po okolicy: pytania porozwieszane po okolicy, tabelki z miejscem na odpowiedzi dla zastępów, pisaki
- Kucharskie umiejętność:
· zadania zręcznościowe 1: 8 jabłek, kij od szczotki (lub coś innego, co posłuży do zawieszenia jabłka), sznurek, 8 ciastek, kartony, dżem, spodek (talerzyk), dwie łyżeczki, opaska do zasłonięcia oczu, stoper
· zadania zręcznościowe 2: 8 cukierków, kredki, sznurek, 2 obieraczki, 8 jabłek, 8 jajek, 2 łyżki, klocki do wyznaczenia slalomu, stoper
· Savoir vivre
· Rozpoznawanie po zapachu – przyprawy, cukier, owoce, itp.; dotyku – sztućce, talerz, owoce, itp.; smaku – owoce, przyprawy, soki, itp.
- piosenka: tekst
- przygotowywanie posiłku: bita śmietana, owoce (6 jabłek, 3 banany, 2 kiście winogron, mieszanka owoców w puszce, ananasy, mandarynki), herbatniki, rodzynki, bakalie, wiórki kokosowe, 2 małe chleby tostowe, ketchup, majonez, szynka, ser żółty, warzywa (ogórki, kukurydza, papryka, groszek, grzybki, pieczarki, cebulki marynowane), kabanosy, wykałaczki,
Załączniki:
· pytania do gry po okolicy
1. Pizza z serem i sosem pomidorowym?
odp: Margheritta
2. Może być kiszony, konserwowy, solony...?
odp: ogórek
3. Makaron z sosem, danie Włoskie?
odp. Spaghetti
4. To, co misie lubią najbardziej?
odp: miód
5. Z niej zrobiony jest sos Tabasco?
odp: papryka
6. Bułka na ciepło, danie Amerykańskie?
Odp: hamburger
Odp. kapusta, mięso (szynka), grzyby, przecier pomidorowy
8. Przysmak małp?
odp: banan
9. Ulubiona przekąska Królika Buggsa?
odp: marchewka
10. Słodki, biały, najczęściej dodawany do herbaty?
odp: cukier
11. Najważniejsza rzecz na talerzu obok mięsa?
Odp :ziemniaki
12. Niezbędne do płatków śniadaniowych?
odp: mleko
13. Bez niego nie byłoby kanapki?
odp: chleb
14. Ciemny napój, przywieziony z Etiopii?
odp: kawa
15. Ojczyzna pizzy
Odp. Włochy
16. Co to jest sola?
Odp. ryba oceaniczna
17. Co to jest kawior?
Odp. jajeczka ryb
18. Co jest głównym składnikiem klusek leniwych
Odp.ser biały
19. Czy pieczarki (które jemy) rosną w polskich lasach?
Odp. nie (rosną w pieczarkarniach)
20. Z jakiego państwa pochodzi leczo?
Odp. z Węgier
21. Z jakiego rodzaju jedzenia słynie Podhale?
Odp. oscypki
22. Jakie są rodzaje oscypków
Odp. biały i wędzony
23. Podaj 5 przypraw wigilijnych
Odp. barszcz, kapusta z grochem, pieczarki, karp, rosół
24. Główne danie wielkanocne
Odp. jajko (pisanka)
25. Jak rosa ananasy?
Odp. jak krzaczki (nad ziemią)
26. Podaj trzy przykłady owoców cytrusowych
Odp. kiwi, pomarańcz, grejpfrut, kiwi etc.
27. Z jakiego kontynentu pochodzą ziemniaki i pomidory?
Odp. z Ameryki Południowej
28. Z czego jest robione salami?
Odp. z mięsa osła
29. Podaj trzy rodzaje roślin oleistych
Odp. słonecznik, rzepak, oliwka, len.
30. Wymień trzy rodzaje serów żółtych
31. Wymień 4 składniki włoszczyzny
Odp. marchew, pietruszka, por, seler (ew. cebula i kapusta włoska)
32. Kto sprowadził do Polski włoszczyznę
Odp. królowa Bona
33. Kto rozpowszechnił w Polsce sól
Odp. Św. Kinga
34. Wymień 5 czerwonych owoców
Odp. jabłko, truskawka, poziomka, porzeczka, granat
35. Wymień 3 zielone warzywa
Odp. pietruszka, ogórek, sałata
1. Z czego robione są frytki
Odp. z ziemniaków
· tabelka na odpowiedzi dla zastępów
Nr pytania
Odpowiedź
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Itd...
· tabela dla prowadzących zajęcia jedzeniowo – zręcznościowe
...
danyspeed