Jedzonko.doc

(164 KB) Pobierz
Temat zbiórki:

Temat zbiórki:

JEDZONKO J

 

Cele:

-          nauka podstawowych zasad Savoir vivre

-         zdobycie kilku ciekawych informacji o jedzeniu i sposobie jego przyrządzania J

 

Formy pracy:

-          gra terenowa

-          ćwiczenia zręcznościowe

-          turniej

-          przyrządzanie posiłków J

-          piosenka

-          zwyczaje i obrzędy

 

Przebieg:

1. Obrzędowe rozpoczęcie

2. Apel

3. Gawęda

4. Gra po okolicy – harcerze otrzymują tabelkę (patrz załącznik) z numerem pytania i miejscem na odpowiedź. Pytania porozwieszane są w widocznych miejscach po całym osiedlu. Zadaniem harcerzy jest odpowiedź na jak największa ilość pytań. Za każdą prawidłową odpowiedź otrzymują punkt.

5. Kucharskie umiejętności – harcerze biorą udział w czterech placówkach (5 minut każda), gdzie mają do wykonania następujące zadania:

a) Zadania jedzeniowo – zręcznościowe 1:

·         jabłko na sznurku – zadaniem harcerze jest zjedzenie jabłka zawieszonego na sznurku bez pomocy dłoni

·         ciastko bez rąk – zadaniem harcerza jest zjedzenie ciastka z kartki bez pomocy rąk

·         karmienie dżemem – w konkurencji startują dwie osoby – jedna, która będzie karmić, druga która będzie jeść. Ta, która karmi ma zamknięte oczy. Ta, która je musi jak najszybciej zjeść całą zawartość talerzyka dżemu.

b) Zadania jedzeniowo – zręcznościowe 1:

·         cukierek na sznurku – jeden koniec sznurka zamocowany jest na cukierku, drugi na kredce. Zadaniem harcerzy jest poprzez nawijanie sznurka na kredkę, jak najszybciej dostać się do cukierka

·         najdłuższa obierka – harcerze obierają jabłko, starając się otrzymać jak najdłuższą obierkę.

·         Jajka na łyżce – harcerz na czas wykonuje slalom podczas którego przez cały czas ma jajko na łyżce, a łyżkę w zębach.

Uwaga: w zadaniach zręcznościowych biorą udział po dwie osoby (bądź dwa zespoły) z zastępu. Prowadzący zapisuje wynik najlepszej osoby, a następnie porównuje z innymi zastępami. Zastęp, który uzyska w danej ko9nkurecji najlepszy czas otrzyma 2 punkty, za drugie miejsce – 1 punkt.

 

 

 

 

c) Savoir vivre – harcerze otrzymują szereg zadań związanych z Savoir vivre. Za każde prawidłowo wykonane zadanie – 1 punkt Przykłady zadań:

·         ułożenie prawidłowo sztućców i serwetki wokół talerza

·         wymienienie jak największej ilości zachowań, jakie obowiązują dżentelmena wobec kobiety

·         wymienienie jak największej ilości zasad obowiązujących przy stole

·         odpowiedź na pytanie: z której strony kelner powinien podawać posiłek

d) Rozpoznawanie po smaku, zapachu, dotyku – harcerze za pomocą różnych zmysłów rozpoznają przybory kuchenne lub elementy jedzenia, np. zapach – przyprawy, smak – owoce, dotyk – sztućce (oprócz nożaJ)

  1. Piosenka (podczas której podliczamy zdobyte przez zastępy punkty) - Polanka
  2. Przygotowywanie posiłków – zastęp, który zdobył najwięcej punktów, ma prawo jako pierwszy wybrać sobie produkt do przygotowania posiłku spośród wypisanych w zapotrzebowaniu, zastęp, który zdobył drugie miejsce w punktacji wybiera jako drugi, itd. aż do skończenia produktów. Kiedy zastępy otrzymają już wszystko, przystępują do przygotowania posiłku, który oceniany będzie przez komisję przygotowującą zbiórkę. J
  3. Uczta – zastępy częstują się wzajemnie zrobionym posiłkiem (o ile jest on jadalny...)
  4. Podsumowanie zbiórki
  5. Obrzędowe zakończenie

 

Czas trwania: ok. 2 h

 

Materiały:

-          Gra po okolicy: pytania porozwieszane po okolicy, tabelki z miejscem na odpowiedzi dla zastępów, pisaki

-          Kucharskie umiejętność:

·         zadania zręcznościowe 1: 8 jabłek, kij od szczotki (lub coś innego, co posłuży do zawieszenia jabłka), sznurek, 8 ciastek, kartony,  dżem, spodek (talerzyk), dwie łyżeczki, opaska do zasłonięcia oczu, stoper

·         zadania zręcznościowe 2: 8 cukierków, kredki, sznurek, 2 obieraczki, 8 jabłek, 8 jajek, 2 łyżki, klocki do wyznaczenia slalomu, stoper

·         Savoir vivre

·         Rozpoznawanie po zapachu – przyprawy, cukier, owoce, itp.; dotyku – sztućce, talerz, owoce, itp.; smaku – owoce, przyprawy, soki, itp.

-          piosenka: tekst

-          przygotowywanie posiłku: bita śmietana, owoce (6 jabłek, 3 banany, 2 kiście winogron, mieszanka owoców w puszce, ananasy, mandarynki), herbatniki, rodzynki, bakalie, wiórki kokosowe, 2 małe chleby tostowe, ketchup, majonez, szynka, ser żółty, warzywa (ogórki, kukurydza, papryka, groszek, grzybki, pieczarki, cebulki marynowane), kabanosy, wykałaczki,

 

 

 

 

 

 

 

Załączniki:

 

·         pytania do gry po okolicy

 


1. Pizza z serem i sosem pomidorowym?

 

odp: Margheritta

 

2. Może być kiszony, konserwowy, solony...?

 

odp: ogórek

 

3. Makaron z sosem, danie Włoskie?

 

odp. Spaghetti

 

4. To, co misie lubią najbardziej?

 

odp: miód

 

5. Z niej zrobiony jest sos Tabasco?

 

odp: papryka

 

6. Bułka na ciepło, danie Amerykańskie?

 

Odp: hamburger

 

  1. Poda trzy główne składniki bigosu

 

Odp. kapusta, mięso (szynka), grzyby, przecier pomidorowy

 

8. Przysmak małp?

 

odp: banan

 

9. Ulubiona przekąska Królika Buggsa?

 

odp: marchewka

 

10. Słodki, biały, najczęściej dodawany do herbaty?

 

odp: cukier

 

11. Najważniejsza rzecz na talerzu obok mięsa?

 

Odp :ziemniaki

 

12. Niezbędne do płatków śniadaniowych?

 

odp: mleko

 

13. Bez niego nie byłoby kanapki?

 

odp: chleb

 

14. Ciemny napój, przywieziony z Etiopii?

 

odp: kawa

 

15. Ojczyzna pizzy

 

 

Odp. Włochy

 

16. Co to jest sola?

 

Odp. ryba oceaniczna

 

17. Co to jest kawior?

 

Odp. jajeczka ryb

 

18. Co jest głównym składnikiem klusek leniwych

 

Odp.ser biały

 

19. Czy pieczarki (które jemy) rosną w polskich lasach?

 

Odp. nie (rosną w pieczarkarniach)

 

20.  Z jakiego państwa pochodzi leczo?

 

Odp. z Węgier

 

21. Z jakiego rodzaju jedzenia słynie Podhale?

 

Odp. oscypki

 

22.  Jakie są rodzaje oscypków

 

Odp. biały i wędzony

 

23. Podaj 5 przypraw wigilijnych

 

Odp. barszcz, kapusta z grochem, pieczarki, karp, rosół

 

24.  Główne danie wielkanocne

 

Odp. jajko (pisanka)

 

25. Jak rosa ananasy?

 

Odp. jak krzaczki (nad ziemią)

 

26. Podaj trzy przykłady owoców cytrusowych

 

Odp. kiwi, pomarańcz, grejpfrut, kiwi etc.

 

27.  Z jakiego kontynentu pochodzą ziemniaki i pomidory?

 

Odp. z Ameryki Południowej

 

28. Z czego jest robione salami?

 

Odp. z mięsa osła

 

29. Podaj trzy rodzaje roślin oleistych

 

Odp. słonecznik, rzepak, oliwka, len.

 

30. Wymień trzy rodzaje serów żółtych

 

31. Wymień 4 składniki włoszczyzny

 

Odp. marchew, pietruszka, por, seler (ew. cebula i kapusta włoska)

 

32. Kto sprowadził do Polski włoszczyznę

 

Odp. królowa Bona

 

33.  Kto rozpowszechnił w Polsce sól

 

Odp. Św. Kinga

 

34. Wymień 5 czerwonych owoców

 

Odp. jabłko, truskawka, poziomka, porzeczka, granat

 

35. Wymień 3 zielone warzywa

 

Odp. pietruszka, ogórek, sałata

 

1.      Z czego robione są frytki

 

Odp. z ziemniaków


 

·         tabelka na odpowiedzi dla zastępów

 

Nr pytania

Odpowiedź

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

Itd...

 

·         tabela dla prowadzących zajęcia jedzeniowo – zręcznościowe

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin