Wymagania BHP dla maszyn do żywności.pdf
(
64 KB
)
Pobierz
Wymagania w zakresie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, dotyczące maszyn przeznaczonych do przygotowywania i przetwarzania żywn
Wymagania w zakresie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, dotyczące maszyn
przeznaczonych do przygotowywania i przetwarzania żywności
Maszyny przeznaczone do przygotowywania i przetwarzania żywności, w szczególności
do gotowania, zamrażania, rozmrażania, mycia, przemieszczania, pakowania,
przechowywania, transportu lub dystrybucji, powinny być zaprojektowane i wykonane
w taki sposób, aby uniknąć ryzyka infekcji, choroby lub zarażenia.
Unikanie ryzyka infekcji
W celu uniknięcia ryzyka infekcji, choroby lub zarażenia należy przestrzegać następujących
zasad higieny:
1. materiały stykające się z żywnością lub przeznaczone do kontaktu z żywnością
powinny spełniać wymagania określone w przepisach dotyczących bezpieczeństwa
żywności
,
a maszyna powinna być zaprojektowana i wykonana w taki sposób, aby
materiały te mogły być czyste przed każdym użyciem,
2. wszystkie powierzchnie wraz ze złączami powinny być gładkie, bez wypukłości
i szczelin powodujących gromadzenie się substancji pochodzenia organicznego,
3. połączenia powinny być zaprojektowane w taki sposób, aby zredukować do minimum
występy, krawędzie i wgłębienia – wskazane jest spawanie lub inne łączenie ciągłe,
przy którym nie należy używać śrub, wkrętów ani nitów,
z wyłączeniem przypadków, gdy jest to ze względów technicznych nie do uniknięcia,
4. powierzchnie będące w kontakcie z żywnością powinny nadawać się do łatwego
czyszczenia i dezynfekowania, po usunięciu, tam gdzie jest to możliwe, łatwych do
zdemontowania części, przy czym powierzchnie wewnętrzne powinny mieć
krzywizny o promieniu umożliwiającym ich dokładne czyszczenie,
5. należy zapewnić możliwość usunięcia z maszyny, bez przeszkód, cieczy
pochodzących albo z samej żywności, albo stosowanych w celu czyszczenia,
dezynfekowania i płukania. O ile to możliwe, należy przewidzieć do tego celu
specjalny tryb pracy maszyny, zwany „czyszczeniem”.
Wymagania szczelności
Maszyna powinna być zaprojektowana i wykonana w taki sposób, aby:
1. do miejsc, których nie można czyścić, nie przenikały ciecze, nie przedostawały się
organizmy żywe, w szczególności owady, ani nie gromadziły się substancje
organiczne; w przypadku maszyn nieustawianych na łapach ani na kółkach.
Wymagania te mogą być spełnione przez umieszczenie uszczelnienia między maszyną
a jej podstawą lub stosowanie uszczelnionych zespołów,
2. żadne substancje pomocnicze, takie jak np. smary, nie mogły pozostawać
w kontakcie z żywnością,
3. w koniecznych przypadkach można było sprawdzić, czy wymaganie, o którym mowa
w pkt 2, jest spełnione w sposób nieprzerwany.
Instrukcja obsługi
Dołączona do maszyny stosowanej w przemyśle spożywczym instrukcja obsługi powinna
wskazywać zalecane środki i metody czyszczenia, dezynfekcji i płukania nie tylko dla miejsc
łatwo dostępnych w maszynie, ale także dla tych miejsc, do których dostęp jest niemożliwy
lub niezalecany, w szczególności do przewodów rurowych, które muszą być czyszczone
w takim położeniu, w jakim zostały zabudowane.
Plik z chomika:
wbayer
Inne pliki z tego folderu:
MultiKeyGen.exe
(302 KB)
VIDEO_TS.VOB
(13824 KB)
KSIˇŻKA_-_Podstawy_ergonomii.doc
(1489 KB)
Program REBA.pdf
(1627 KB)
Niepewność jako źródło stresu.pdf
(140 KB)
Inne foldery tego chomika:
Akty prawne związane ze szkoleniami
BHP NA BUDOWIE
BHP_ Ocena ryzyka zawodowego
Dokumenty Ziemne
Instrukcje BHP
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin