Karmel.doc

(299 KB) Pobierz
Karmel

                        Karmel

·         cukier

·         woda



Cukier wsyp do rondla. Zalej wodą. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z karmelem, niech woda sięga ponad warstwę cukru - to bezpieczniejsza metoda. Zapomnij o 2 łyżkach wody z tradycyjnych przepisów i daj więcej. Dokładnie wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką, bo plastik topi się w wysokiej temperaturze) i postaw na średnim ogniu. Mieszaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści w wodzie. Dopóki karmel nie wrze, możesz mieszać bezpiecznie. Potem już nie ma takiej potrzeby, możesz odłożyć łyżkę.
Teraz uważnie obserwuj, bo płyn zacznie ciemnieć. Kiedy będzie miał potrzebny Ci kolor, zdejmij go z ognia i użyj. Pamiętaj, że karmel jest BARDZO gorący. Nie próbuj, dopóki nie ostygnie! Jasnozłoty karmel jest dość słodki. Ciemnobrązowy jest już mocno palony, traci słodycz i staje się gorzki. Ty decydujesz jaki poziom słodyczy i jaki kolor jest Ci potrzebny.
Ja zrobiłam witraż w różnych kolorach. Ułożyłam na blacie matę silikonową i co pewien czas nalewałam na nią wzory z karmelu, który z każdą chwilą na ogniu stawał się coraz ciemniejszy.
A niewielki kawałek spożyłam natychmiast po zastygnięciu, z krakersem i serem ricotta (zdjęcie na dole).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin