POJ_CIAA.DOC

(21 KB) Pobierz
CONCIERGE (konsjerż) – termin francuski, powszechnie używany zwłaszcza w Europie w odniesieniu do członków personelu hoteloweg

CONCIERGE (konsjerż) – termin francuski, powszechnie używany zwłaszcza w Europie w odniesieniu do członków personelu hotelowego pracujących w uniformach, którzy są odpowiedzialni za bagaż gości, parkowanie ich samochodów, udzielanie informacji i inne usługi.

 

AMADEUS – jeden z dwóch najważniejszych europejskich systemów rezerwacji komputerowej (computer reservation system – CRS) ustanowiony w 1987 roku przez Konsorcjum pod przewodnictwem Air France, Liberii, Lufthansy oraz SAS i kilku innych linii korzystających z systemu System One.

 

Leksykon podróży turystyki hotelarstwa – S. Medlik

 

SŁUŻBA PARTEROWA – to m. in. portierzy, bagażowi, odźwierni, dźwigowi, gońcy. Do ich obowiązków należą:

-        Portier-bagażowy – wita gości, wnosi ich bagaż, odprowadza samochód, odprowadza gości do pokoi i zanosi ich rzeczy. Kiedy goście wyjeżdżają, znosi ich bagaż do hollu i ewentualnie do taksówki, zegna ich. Ponadto prowadzi przechowalnię bagażu, dba o czystość hollu.

-        Odźwierny – funkcja reprezentacyjna – wita gości, reguluje ruch gości i pojazdów. W mniejszych hotelach rolę tę spełniają portierzy-bagażowi.

-        Dźwigowy – obsługuje dźwig bagażowy.

-        Goniec hotelowy – boy – spełnia drobne zlecenia gości zgłaszane w recepcji. Pomaga lub zastępuje portiera-bagażowego. Wykonuje drobne czynności zlecone przez recepcję, np. roznoszenie wewnętrznej poczty czy dokumentacji.

 

Organizacja i technika pracy w obiektach gospodnich – A. Doliński 1988

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin