Moja ryba po grecku na ostro.doc

(23 KB) Pobierz

              Moja ryba po grecku na ostro.

 

Składniki

·         1 kg filetów rybnych

·         2 duże marchewki

·         1 pietruszka

·         kawałek selera

·         1 duży por

·         1 cebula

·         sól,pieprz mielony,chilli w proszku,3 listki laurowe,5 kulek ziela angielskiego,1 łyżka np.vegety,mąka,olej,mały słoik koncentratu pomidorowego

 

 

Opis przygotowania

Filety pokroić na mniejsze kawałki,doprawić solą,otoczyć w mące i usmażyć na oleju.Na grubych oczkach zetrzeć marchew,pietruszkę,seler;por i cebulę pokroić w półtalarki,wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą tylko żeby przykryć warzywa,doprawić solą,pieprzem i chilli do smaku, według uznania(moja wersja jest pikantna),dołożyć ziele angielskie,listki laurowe i vegetę,dusić na małym ogniu,pod przykryciem ok.20min.dodać koncentrat pomidorowy i zagotować,jeżeli sosu jest za mało można dolać przegotowanej,gorącej wody przed końcem duszenia.W szerokim naczyniu układać warstwami rybę i warzywa do wyczerpania składników.Na końcu wszystko polać pozostałym w garnku sosem.To danie doskonale smakuje na gorąco jak i na zimno.SMACZNEGO!!!

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin