Moja ryba po grecku na ostro.
Składniki
· 1 kg filetów rybnych
· 2 duże marchewki
· 1 pietruszka
· kawałek selera
· 1 duży por
· 1 cebula
· sól,pieprz mielony,chilli w proszku,3 listki laurowe,5 kulek ziela angielskiego,1 łyżka np.vegety,mąka,olej,mały słoik koncentratu pomidorowego
Opis przygotowania
Filety pokroić na mniejsze kawałki,doprawić solą,otoczyć w mące i usmażyć na oleju.Na grubych oczkach zetrzeć marchew,pietruszkę,seler;por i cebulę pokroić w półtalarki,wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą tylko żeby przykryć warzywa,doprawić solą,pieprzem i chilli do smaku, według uznania(moja wersja jest pikantna),dołożyć ziele angielskie,listki laurowe i vegetę,dusić na małym ogniu,pod przykryciem ok.20min.dodać koncentrat pomidorowy i zagotować,jeżeli sosu jest za mało można dolać przegotowanej,gorącej wody przed końcem duszenia.W szerokim naczyniu układać warstwami rybę i warzywa do wyczerpania składników.Na końcu wszystko polać pozostałym w garnku sosem.To danie doskonale smakuje na gorąco jak i na zimno.SMACZNEGO!!!
ewodniczka