Pstrąg a la Navarra.rtf

(6 KB) Pobierz
Pstr¹g a la Navarra

Pstrąg a la Navarra

 

Składniki:

4 ryby

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

duża cebula

łka posiekanych listków mięty

po pół łeczki roztartego rozmarynu i suszonego tymianku

pokruszony liść laurowy

18-20 ziarenek pieprzu

4 łki oliwy

4 żółtka

1/4 łeczki cukru, sól

 

Sprawione i umyte pstrągi osusz, natrzyj solą. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj zioła, ziarenka pieprzu, cukier, wino i oliwę, włóż pstrągi (powinny być całkowicie przykryte, ewentualnie dolej trochę wina lub 3-4 łki przegotowanej wody), przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. W czasie marynowania przewracaj ryby dwu-, trzykrotnie, aby sięwno zamarynowały. Wyjmij z lodówki i odstaw jeszcze na 2-3 godziny.

 

Po marynowaniu ustaw ryby na małym ogniu na płytce, przykryj, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Pstrągi delikatnie wyjmij, zostaw na ogrzanym półmisku. Przetarty przez sito sos starannie wymieszaj żółtkami, lekko ubij na parze, polej pstrągi i natychmiast podawaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin