Pstrągi po polsku
Składniki na 6 porcji:
4 pstrągi
10 dag wiśni z konfitur
po 50 ml wiśniówki, wermutu i czystej wódki
sok i skórka otarta z cytryny
2-3 łyżki masła
sól, pieprz
cukier, pieprz cayenne
Pstrągi spraw (usuń oczy i skrzela), umyj, następnie osusz, natrzyj solą, pieprzem, otartą skórką z cytryny. Skrop sokiem z cytryny, zostaw na 1-2 godziny. Usmaż na stopionym maśle (2 łyżki).
Dokładnie wymieszaj wiśniówkę, wermut i wódkę z cukrem, pieprzem cayenne, pieprzem, sokiem z cytryny i wiśniami z konfitury.
Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż pstrągi, zalej przygotowanym sosem, po czym wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
mrufczak