Pstrągi po polsku.rtf

(5 KB) Pobierz
Pstr¹gi po polsku

Pstrągi po polsku

 

Składniki na 6 porcji:

4 pstrągi

10 dag wiśni z konfitur

po 50 ml wiśniówki, wermutu i czystej wódki

sok i skórka otarta z cytryny

2-3 łki masła

l, pieprz

cukier, pieprz cayenne

 

Pstrągi spraw (usuń oczy i skrzela), umyj, następnie osusz, natrzyj solą, pieprzem, otartą skórką z cytryny. Skrop sokiem z cytryny, zostaw na 1-2 godziny. Usmaż na stopionym maśle (2 łki).

 

Dokładnie wymieszaj wiśniówkę, wermut i wódkę z cukrem, pieprzem cayenne, pieprzem, sokiem z cytryny i wiśniami z konfitury.

 

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż pstrągi, zalej przygotowanym sosem, po czym wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin