Ryba gotowana na parze.rtf

(6 KB) Pobierz
Ryba gotowana na parze

Ryba gotowana na parze

 

Składniki:

1 kg świeżej ryby

2 cytryny

łka oleju sezamowego

łka sosu sojowego

łka drobno posiekanego świeżego imbiru (lub łeczka mielonego)

mały kieliszek wytrawnego sherry

3-4 łki posiekanego szczypiorku

l

do dekoracji:

cytryna

posiekany szczypiorek

 

Dokładnie umyte cytryny sparz wrzątkiem i osusz. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę, wymieszaj dokładnie z sosem sojowym, olejem sezamowym, imbirem, sherry i solą. Sprawionego łososia umyj, odfiletuj, podziel na porcje i ułóż w płaskim rondlu. Całość polej przygotowanym sosem, przykryj, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Podczas marynowania przewracaj rybę, aby sięwno zamarynowała! W dużym garnku zagotuj wodę, wstaw do niego rondel z łososiem i gotuj na parze 15-20 minut.

 

Przed podaniem rybę udekoruj cienkimi plasterkami cytryny, skrop sokiem i posyp szczypiorkiem. Podawaj jako gorą przekąskę lub z frytkami i zieloną sałatą jako danie obiadowe.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin