Ryba po arabsku w sosie migdalowym.doc

(21 KB) Pobierz
Ryba po arabsku w sosie migdalowym

Ryba po arabsku w sosie migdalowym
Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.
2 kg dorsza, karpia lub sandacza,
50 g obranych migdalow lub wloskich orzechow,
10 czarnych oliwek,
1 cytryna,
sol, pieprz, oliwa.
Marynata:
olej,
2 listki laurowe,
4 lyzki soku cytrynowego,
4 lyzki soku cebulowego,
1 lyzeczka majeranku lub tymianku,
1 zabek czosnku.
Sos:
4 kromki bulki,
250 g zmielonych migdalow,
2 zabki czosnku,
4-8 lyzek soku cytrynowego,
sos z pieczenia,
sol.

1. Rybe sprawic i wyplukac pod biezaca woda. Osuszyc, natrzec sola i pieprzem.
Zalac marynata i odstawic do chlodnego miejsca lub zakryc folia i wlozyc do
lodowki na 1 godz.
2. Brytfanne wylozyc folia, dobrze wysmarowana oliwa. Przelozyc do niej rybe,
zawinac i zagiac brzegi folii.
3. Piec rozgrzac do temp. 190żC. Wstawic do niego brytfanne z ryba i piec przez
1 godz.
4. Folie ostroznie odwinac, odlac sos z pieczenia do miseczki. Rybe przelozyc
na polmisek i pozostawic do wystudzenia. 50 g migdalow podppiec pod grillem
lub podsmazyc na suchej patelni na jasnobrazowy kolor.
5. Przygotowac sos: namoczyc kromki chleba, a nastepnie dobrze je odcisnac. Wymieszac ze zmielonymi migdalami, czosnkiem, sokiem cytrynowym i taka iloscia
sosu z pieczenia, aby powstal gesty sos. Sos ubic, a nastepnie zmiksowac lub
przetrzec przez sito.
6. Rybe przybrac kawalkami cytryny, czarnymi oliwkami i smazonymi migdalami.
Oddzielnie w malych miseczkach podac sos.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 42.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin