Ryba slodko-kwasna (chinska)Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.400 g filetow z soli,1 duzy kawalek imbiru lub 1 i 1/2 lyzeczki imbiru w proszku,bialko z 2 jaj,2 lyzki maki ziemniaczanej,1 lyzka cukru,1 lyzka wodki,1 lyzka bialego octu winnego,1/2 lyzeczki soli,olej do glebokiego smazenia,1 lyzka siekanej zielonej pietruszki (do przybrania).1. Rybe pokroic w niewielkie kawalki. Osuszyc. Imbir obrac i drobno posiekac.2. Bialko ubic lekko widelcem i osolic. Dodac wodke i 1 i 1/2 lyzki maki ziemniaczanej. Dokladnie wymieszac, po czym ubic na jednorodne, niezbyt gesteciasto.3. Kawalki ryby zanurzac w ciescie i smazyc w glebokim oleju o temp. 190żC nazloty kolor. Wyjac i osaczyc z nadmiaru tluszczu.4. Zagotowac bulion. Dodac cukier, ocet, imbir oraz reszte maki ziemniaczanej,rozprowadzonej w niewielkiej ilosci zimnej wody. Gotowac na wolnym ogniu,ciagle mieszajac, poki nie zgestnieje.5. Dodac obsmazona rybe i zagotowac.6. Przybrac siekana zielona pietruszka i podawac na goraco.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 48.
mrufczak