Śledź z bazylią80 dag świeżych śledzi,3 łyżki oliwy,sok z 1 cytryny,sól i pieprz,SOS:2 pomidory (20 dag),sok z 1 cytryny,3 łyżki oliwy,2 łyżki octu winnego,kilka listków bazylii,sól i pieprz,Śledzie wypatroszyć, umyć i osuszyć. Następnie skropićsokiem z cytryny w środku i na wierzchu, posolić i popieprzyć. Ponacinać w poprzek, aby piekły sięrównomiernie. Posmarować je oliwą i piec na ruszcie(np. w gorącym piekarniku) z obu stron po 10-15 minut.Przygotować sos:Oliwę wymieszać z octem winnym. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ drobno pokroić i wymieszać z sosem. Listki bazylii opłukać, pociąć na paseczki i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.Na upieczone śledzie nakładać sos i natychmiast podawać z pieczywem lub ziemniakami.
mrufczak