Śledź z bazylią.doc

(19 KB) Pobierz
Śledź z bazylią

Śledź z bazylią
80 dag świeżych śledzi,
3 łyżki oliwy,
sok z 1 cytryny,
sól i pieprz,

SOS:
2 pomidory (20 dag),
sok z 1 cytryny,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki octu winnego,
kilka listków bazylii,
sól i pieprz,

Śledzie wypatroszyć, umyć i osuszyć. Następnie skropić
sokiem z cytryny w środku i na wierzchu, posolić i
popieprzyć. Ponacinać w poprzek, aby piekły się
równomiernie. Posmarować je oliwą i piec na ruszcie
(np. w gorącym piekarniku) z obu stron po 10-15 minut.
Przygotować sos:
Oliwę wymieszać z octem winnym. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ drobno pokroić i wymieszać z sosem. Listki bazylii opłukać, pociąć na paseczki i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Na upieczone śledzie nakładać sos i natychmiast podawać z pieczywem lub ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin