Zapiekane filety z dorsza.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekane filety z dorsza

Zapiekane filety z dorsza

 

Składniki:

4 duże filety z dorsza

4 łki mąki

3 łki masła

łka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

2 małe cebule

3 łki koncentratu pomidorowego 30-proc. lub keczupu

8 łek gęstej śmietany

l, pieprz

ponadto:

Puree z grzankami i smażoną cebulą Danie w 5 minut WINIARY lub ziemniaki z wody

mizeria albo zielona sałata mieszana

 

Włącz piekarnik, by nagrzał się do temperatury 180°C. Ł masła wysmaruj żaroodporne naczynie i ułóż w nim poprzecinane na pół, posypane solą i pieprzem filety.

 

Rozgrzej w rondlu oliwę (olej) z masłem, zeszklij w nim drobno pokrojoną cebulę (około 3 minut), dodaj koncentrat pomidorowy lub keczup i śmietanę wymieszaną z mą. Tak przyrządzonym sosem zalej ułone w naczyniu filety i wstaw je na 30 minut do nagrzanego piekarnika.

 

W czasie zapiekania ryby przygotuj puree ziemniaczane (z ziemniaków z wody) oraz mizerię, albo, jeśli wolisz, zieloną sałatę z sosem winegret.

 

Potrawa smakuje najlepiej, gdy podasz ją bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin