Sos krewetkowy.rtf

(5 KB) Pobierz
Sos krewetkowy

Sos krewetkowy

 

Składniki na 4 porcje:

1,5 szklanki wywaru z ryb

po 2 łki masła i mąki

10 dag krewetek

3 łki gęstej śmietany

żółtko

łeczka posiekanego koperku

sok z cytryny

l, pieprz

 

W rondlu rozgrzej masło, wsyp mą, całość zasmaż nie dopuszczając do zrumienienia. Zasmaż rozprowadź zimnym wywarem i zagotuj.

 

Krewetki rozdrobnij, wrzuć do sosu i, mieszając, gotuj około 10 minut. Żółtko rozbełtaj ze śmietaną, a potem z niewielką ilością sosu i dopiero wtedy połącz z pozostałym sosem.

Dopraw go koperkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj.

 

Podawaj do ryb i owoców morza.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin