TRUFLE.doc

(21 KB) Pobierz
TRUFLE

TRUFLE

4 paczki herbatników ( duże Petit Beurre)
8 łyżek kakao
1 kostka masła
4 żółtka
2 łużki rumu
1 szkla cukru lub cukru pudru
posypka, orzechy, kakao...itp


Rozgnieść wałkiem herbatniki, wymieszać z kakao. Utrzeć miękkie i pokrojone na kawałki masło z połową cukru na jednolitą masę, dodać herbatniki z kakaem.Ubić żołtka z pozostałym cukrem, dodać rum i dodać do masy i wymieszać. Wstawić na ok. 30 min do lodówki aby masą trochę stwardniała ( ja nie wstawiam ,bo dzieciaki i mój mąż nie mogą się doczekać  ). Formować małe kulki. Obtaczać w posypce do wypieków, w kakao, w orzechach.... w czym tam kto sobie chce. 
Trzymać w lodówce, do czasu podania.

Ja przeważnie nie mam rumu więc 2 łyżki wódki czystej-białej mieszam z kilkoma kroplami aromatu rumowego do ciast


RUMOWE TRUFLE (tych jeszcze nie robiłam)


225 g gorzkiej czekolady
łyżka rozpuszczalnej kawy
100 g masła
2 łyżki rumu
2 łyżki cukru pudru
kakao
czekoladowa posypka


Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody. Połaczyc z rozpuszczoną na parze czekoladą. Masło utrzeć z cukrem, dodoać rum i kawę z czekoladą. Odstawić na godzinę do lodówki. Formować kulki, obtoczyć je w kakao i posypce albo część w kakao a pozostałe w posypce albo... jak kto woli  trzymać w lodówce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin