Ciasta Agatki.pdf

(2751 KB) Pobierz
Microsoft Word - Ciasta Agatki.doc
Ciasta Agatki
Ciasta i inne pyszności Agatki.
v.2009.10.27
Copyright © Agata i Radosław Magiera
Spis treści:
ANANASEK Z CIASTEM ORZECHOWYM
CIASTO WŁOSKIE
KARPATKA
PIERNIK BABCI TERESY
ŚMIETANOWIEC
TIRAMISU
TOFFI AGATKI
ANANASEK Z CIASTEM ORZECHOWYM
Przepyszne ciasto o wyrafinowanym smaku na który składa się wiele
niepowtarzalnych nutek. Prawdziwa uczta dla koneserów słodkości.
Składniki na biszkopt:
3-4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Biszkopt na spód ciasta
Ubić białka na sztywno. Dodać cukier i żółtka nadal ubijając. Po ubiciu
dodać resztę składników i lekko wymieszać łyżką, tak żeby piana nie
opadła. Piec 35 minut.
Składniki na ciasto orzechowe:
5 białek
10 dag wiórek kokosowych
20 dag cukru (1 szklanka)
1 szklanka grubo zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
173959819.001.png
Ciasto orzechowe
Ubić białka na sztywno. Dodać cukier nadal ubijając. Po ubiciu dodać
resztę składników i lekko łyżką wymieszać. Piec 25 minut.
Składniki na krem:
1 puszka ananasów
1 budyń śmietankowy na 0,5 l
5 żółtek
6 łyżek cukru
1 kostka masła śmietankowego
10 dag rodzynek
½ szklanki wody
Krem
Budyń rozrobić w wodzie wraz z żółtkami i cukrem. Sok z ananasów
gotować i wlać roztwór z budyniem. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło
wyrobić (mikserem). Dodawać po trochu zimny budyń. Pokroić w kostkę
ananasy i dodać do otrzymanej masy wraz z rodzynkami.
Ananasek z ciastem orzechowym
Cały krem rozsmarować na biszkopcie. Przykryć ciastem orzechowym.
Udekorować polewą czekoladową .
SMACZNEGO!
173959819.002.png
CIASTO WŁOSKIE
Proste i szybkie w wykonaniu ale bardzo pyszne ciasto.
Składniki:
6 jabłek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3-4 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka bakalii (orzechy, rodzynki, suszone śliwki)
Ciasto włoskie
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem i odstawić na 1
godzinę lub podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 5 minut i
ostudzić. Całe jajka roztrzepać mikserem, dodać mąkę, sodę, proszek,
jabłka i bakalie. Wszystko wymieszać łyżką. Piec 50 minut.
Jeśli jabłka będą dość twarde pozostaną widoczne w cieście. Jeśli
będą miękkie i delikatne „znikną” w cieście (jak na zdjęciu) ale
nadadzą mu oryginalny smak. Obie wersje są doskonałe. Mają tylko
jedną wadę – mój mąż jest coraz grubszy ;-)
SMACZNEGO!
173959819.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin