Składnik
Logo
Ilość
Czego
chleb biały - czerstwy
0,5
sztuk
mleko
2
szklanek
cebula
1
czosnek
1 - 2
ząbki
przyprawa ziołowa
według uznania
bułka tarta
jajka
2 - 3
pieprz
sól
olej
Pokrojony w kostkę chleb namoczyć w mleku, odcisnąć i włożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, jajka, wymieszać i przyprawić masę wg własnych upodobań. Uformować z niej nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać jako dodatek do mięs z sosem pomidorowym, grzybowym bądź po prostu z keczupem i surówką jako samodzielne danie.
kasza jaglana
kostek
3
płatki owsiane
olej słonecznikowy tłoczony na zimno
tymianek
majeranek
koperek
pęczek
cytryna
0.5
mąka pszenna
łyżek stołowych
olej słonecznikowy
Przygotować kotleciki: ugotować kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody do miękkości, odsączyć z wody. Drobno posiekać cebulę i czosnek i podrumienić na oleju. Zmieszać kaszę z podsmażoną cebulką i płatkami owsianymi. Zmiksować. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Przygotować sos: na rozgrzany na patelni olej wrzucić mąkę i połowę pokrojonego drobno koperku. Mieszać ciągle, aby koperek się nie przypalił. Zalać szklanką wody, dodać sok z cytryny i drugą część pokrojonego drobno koperku. Dokładnie wymieszać. Sosem polewać eskalopki.
fasola
50
dekagramów
tarta bułka
szczypta
przyprawa uniwersalna
łyżek deserowych
Fasole ugotować.Ostudzić.Zemleć w maszynce.Dodać jajka.Podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki.Dodać do fasoli.Przyprawić.Formować kotlety,panierować w bułce i smażyć.
pomidory duże, twarde
6
papryka zielona, wysoka
natka pietruszki posiekana
sok pomidorowy
250
litrów
375
mililitrów
ryż
gramów
cukier
Paprykę i pomidory opłukać i osuszyć, odciąć górę każdego pomidora i każdej papryki. Z pomidorów usunąć miąższ i przetrzeć go przez sito, a z papryki usunąć pestki.Na patelni rozgrzać 250 ml oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zanim całkiem zmięknie dodać ryż, i smażyć, aż stanie się szklisty. Dodać miąższ z pomidorów, natkę i pół szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem. Podgrzewać,aż woda zostanie wchłonięta przez ryż i zmniejszyć ogień.Do każdego pomidora i do każdej papryki wsypać po szczypcie cukru, napełnić do połowy farszem ryżowym, dodać po łyżce wody i posypać resztą cukru. Nakryć odciętymi częściami pomidorów i papryk.Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania, wlać sok pomidorowy i pozostałe pół szklanki oleju, oprószyć solą i pieprzem. Piec 1h. Podawać gorące z sosem lub po schłodzeniu na zimno.100
filet z tuńczyka
4
sok z cytryny
8
estragon suszony
jogurt naturalny
150
chrzan
...
aloj15