Ziemniaki pieczone faszerowane twarożkiem
Składniki na 4 porcje:
8 ziemniaków (1,5 kg)
farsz:
35 dag półtłustego twarogu
pół szklanki śmietany 22-proc.
pomidor (15 dag)
po pęczku rzodkiewek i szczypiorku
łyżeczka musztardy
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
do przybrania:
plasterki łososia, szynki i salami
łyżka kawioru
łyżka pokrojonej w kostkę papryki
kilka gałązek koperku, szczypiorku i rzeżuchy
Ziemniaki umyj, ponacinaj z wierzchu na krzyż, zawiń w folię aluminiową i upiecz (50 minut) w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C.
Przygotuj farsz: ser rozetrzyj ze śmietaną, musztardą i przyprawami, opłukany szczypiorek oraz oczyszczone i umyte rzodkiewki posiekaj i razem dodaj do masy serowej. Sparzony, obrany ze skórki i oczyszczony z pestek pomidor osącz, posiekaj i również wymieszać z serem.
W upieczonych ziemniakach w miejscach nacięcia zrób wgłębienia i wypełnij je masą serową. Gotowe już ziemniaki faszerowane przybierz dodatkami podanymi w przepisie.
mrufczak