Ziemniaki pieczone faszerowane twarożkiem.rtf

(6 KB) Pobierz
Ziemniaki pieczone faszerowane twaro¿kiem

Ziemniaki pieczone faszerowane twarożkiem

 

Składniki na 4 porcje:

8 ziemniaków (1,5 kg)

farsz:

35 dag półustego twarogu

pół szklanki śmietany 22-proc.

pomidor (15 dag)

po pęczku rzodkiewek i szczypiorku

łeczka musztardy

łeczka słodkiej papryki

l,  pieprz

do przybrania:

plasterki łososia, szynki i salami

łka kawioru

łka pokrojonej w kostkę papryki

kilka gałązek koperku, szczypiorku i rzeżuchy

 

Ziemniaki umyj, ponacinaj z wierzchu na krzyż, zawiń w folię aluminiową i upiecz (50 minut) w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C.

 

Przygotuj farsz: ser rozetrzyj ze śmietaną, musztardą i przyprawami, opłukany szczypiorek oraz oczyszczone  i umyte rzodkiewki posiekaj i razem dodaj do masy serowej. Sparzony, obrany ze skórki i oczyszczony z pestek pomidor osącz, posiekaj i również wymieszać z serem.

 

W upieczonych ziemniakach w miejscach nacięcia zrób wgłębienia i wypełnij je masą serową. Gotowe już ziemniaki faszerowane przybierz dodatkami podanymi w przepisie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin