Francuski placek warzywny.doc

(20 KB) Pobierz
Francuski placek warzywny

Francuski placek warzywny
4 porcje:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag),
5 płaskich łyżek masła lub margaryny
(10 dag),
6 jajek,
po 50 dag czerwonej i zielonej papry
ki,
2 cebule,
3/4 kg pomidorów bez skórki,
15 dag żółtego sera (tylżyckiego),
po 1 pęczku bazylii i tymianku (lub
po 1 łyżce suszonych ziół),
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju, sól, pieprz, tłuszcz
do formy.
Zagnieść mąkę z zimnym tłuszczem, 1/2 łyżeczki soli i 5 łyżkami zimnej wody.
Przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki.
Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobną kostkę,czosnek posiekać.
Oczyścić paprykę, opłukać, pokroić w kostkę.
Rozgrzać w garnku olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wrzucić paprykę, dusić razem.
Utrzeć połowę żółtego sera. Wymieszać z jajkami, rozdrobnionymi pomidorami (wcześniej osączyć) i drobno posiekanymi ziołami.
Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie, wyłożyć nasmarowaną tłuszczem żaroodporną formę (o średnicy 25 cm).
Wypełnić warzywami, polać sosem pomidorowym.
Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Przykryć pokrojoną w paski resztą sera, zapiekać 5 minut.
"Świat Kobiety"

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin