Pamiętaj - rzucając palenie zmień dietę.pdf

(343 KB) Pobierz
Microsoft Word - 5 RAZY OWOCE.doc
PAMIETAJ
RZUCAJĄC PALENIE
ZMIEŃ DIETĘ
Wiele osób rozważających decyzję o rzuceniu palenia obawia się przytycia. Jeśli i Ty masz
podobne obawy skorzystaj z naszych rad. Chcąc po zaprzestaniu palenia utrzymać czy nawet
zmniejszyć swoją wagę, trzeba po prostu właściwie się odżywiać. Proponujemy, aby teraz
szczególne miejsce w Twojej diecie zajęły niskokaloryczne warzywa i owoce, które
powinniśmy spożywać wielokrotnie w ciągu dnia, – co najmniej 5 razy dzienne.
Dlatego warto wiedzieć, że...
JABŁKA
Korzyści zdrowotne
Dzięki onnikowi, witaminom i innym aktywnym biologicznie substancjom
(np. polifenolonowym) jabłka są eliksirem zdrowia. Badania naukowe wskazują, że jabłka
zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Są jednym z najbogatszych źródeł błonnika, który
poprawia prawidłowy ruch jelit i zapobiega chorobom układu pokarmowego (także
nowotworowym). Właściwości pęczniejące składników włókna roślinnego (błonnika)
zapewniają uczucie sytości, a niska kaloryczność pozwala na zachowanie szczupłej sylwetki
nawet przy dużym spożyciu jabłek. Wysoka zawartość pierwiastków zasadotwórczych, w tym
głównie potasu pozwala na zachowanie równowagi kwasowo – zasadowej organizmu. Zawarte
w jabłkach cukry (glukoza i fruktoza) powoli i bezpiecznie podnoszą poziom cukru (glukozy)
we krwi utrzymując go na stałym poziomie przez dłuższy czas. Substancje pektynowe jabłek
(rozpuszczalne w wodzie składniki wókna roślinnego), obniżają poziom cholesterolu
i pochłaniają niekorzystne, także toksyczne substancje np. metale ciężkie. Wysoka zawartość
substancji polifenolowych, w tym naturalnych antyoksydantów, którym przypisuje się korzystne
działanie dla organizmu (ograniczają ilość substancji wywołujących raka i choroby serca) to
dodatkowe zalety jabłek.
SZPARAGI
Korzyści zdrowotne
Szparagi są bardzo wartościowe i są jedzonym oraz znanym od wieków warzywem. Są bogate
w kwas foliowy, beta karoten, witaminę C i selen, nie ma w nich tłuszczu czy cholesterolu
i zawierają tylko niewielkie ilości sodu. Ze względu na obecność błonnika przyspieszają
przechodzenie pokarmu przez przewód pokarmowy. Szparagi są moczopędne, przy czym mocz
przybiera charakterystyczną woń. Nie poleca się ich jednak osobom chorym na skazę
moczanową, ponieważ zawierają puryny, z których powstaje kwas moczowy.
PDF created with FinePrint pdfFactory trial version http://www.fineprint.com
194624045.051.png 194624045.062.png 194624045.073.png
BANANY
Korzyści zdrowotne
Oprócz tego, że banany są źródłem witaminy C i błonnika, dają poczucie sytości ograniczają
spożycie innych, bardziej tuczących pokarmów. Owoce te są źródłem karotenoidów –
naturalnych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowym atutem
zdrowotnym bananów jest wysoka zawartość potasu, który obniża ciśnienie krwi.
W przeciwieństwie do owoców cytrusowych nie wymagają specjalnego obierania, dzielenia,
można je spożywać wszędzie, także poza domem, w podróży.
BRUKSELKA
Korzyści zdrowotne
Brukselka jak inne warzywa z tej rodziny zawiera składniki, które chronią przed nowotworami.
Jedyną wadą brukselki jest to, że może powodować wzdęcia, aby temu zapobiec należy do niej
dodawać podczas gotowania kilka nasion kminku lub kopru. Jest bardzo sycąca, zawiera dużo
witaminy C, mało sodu i tłuszczu oraz pewne ilości beta – karotenu, kwasu foliowego, żelaza,
potasu i błonnika .
ŚLIWKI
Korzyści zdrowotne
Śliwki świeże są źródłem naturalnych antyoksydantów (chroniących przed chorobami
nowotworowymi) w tym witamin A, C E. Suszone śliwki i kompot ze śliwek działają
przeczyszczająco. Codzienne spożycie 3 średniej wielkości suszonych śliwek lub ½ szklanki
kompotu reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Osoby rzadko jadające
świeże śliwki mogą początkowo odczuwać pełność i wzdęcia, ale dolegliwości te ustępują po
stosunkowo krótkim okresie adaptacji.
KAPUSTA
Korzyści zdrowotne
Badania naukowe ostatnich 10 lat wskazują, że u osób spożywających często surówki
z kapusty rzadziej występowały nowotwory przewodu pokarmowego. Do niedawna dzięki
masowemu spożyciu kapusty kiszonej zapotrzebowanie na witaminę C w okresie jesienno –
zimowym było pokryte prawie w całości. Oprócz witaminy C i cennego błonnika kapusta
zawiera szereg substancji o działaniu przeciwrakowym, których nie zawierają inne owoce
i warzywa. Dlatego spożywanie kapusty, zwłaszcza surowej i kiszonej jest szczególnie polecane
nie tylko w zimie, ale przez cały rok.
PDF created with FinePrint pdfFactory trial version http://www.fineprint.com
194624045.083.png 194624045.001.png
POMIDOR
Korzyści zdrowotne
Przed wolnymi rodnikami chroni nas likopen – barwnik nadający pomidorom rumieńców.
Jest on najlepiej przyswajany, kiedy pomidory zostały przetworzone lub ugotowane. Wyniki
badań dowodzą, że u osób spożywających duże ilości pomidorów i przetworów pomidorowych
występuje zmniejszone ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, a wysoki poziom likpenu
wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia chorób serca. Pomidory zawierają niewielkie ilości
tłuszczu i sodu, są bogate w błonnik i potas (pomocne w leczeniu nadciśnienia).
FASOLA
Korzyści zdrowotne
Fasola należy do roślin strączkowych, w nasionach których znajduje się włókno roślinne
pobudzające pasaż jelitowy, co przeciwdziała zaparciom i zmniejsza zagrożenie rakiem
okrężnicy, oraz pomaga obniżyć poziom choresterolu. Regularne spożywanie fasoli wspomaga
serce i układ krążenia, ponieważ obniża poziom cholesterolu. Ze względu na wysoką zawartość
potasu i niską sodu, jest idealnym produktem dla osób cierpiących na nadciśnienie . W fasoli
znajduje się również dużo wapnia, żelaza, miedzi, cynku, fosforu i magnezu.
KALAFIOR
Korzyści zdrowotne
Kalafior – podobnie jak i inne warzywa kapustne, zawiera związki siarki, które chronią
przed nowotworami. Może on niestety powodować wzdęcia. Dodanie do kalafiora takich
przypraw jak kminek czy kolendra ułatwia jego trawienie. Jest doskonałym źródłem
witaminy C – 100g surowego kalafiora pokrywa zalecane dzienne zapotrzebowanie na
witaminę C. Kalafior jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu i sodu można go
spożywać bez ograniczeń.
MARCHEW
Korzyści zdrowotne
Zarówno surowa, jak i gotowana marchew jest najlepszym źródłem witaminy A oraz błonnika
i potasu. Jest niskokaloryczna, wiec mogą ją jeść także osoby z nadwagą i te, które utyć nie
chcą. Jest najbogatszym źródłem beta – karotenu, który wraz z witaminą C chroni przed
wolnymi rodnikami uszkadzającymi struktury komórkowe oraz hamują powstawanie komórek
rakowych. Marchew zawiera też dużo błonnika, który poprawia pracę jelit zapobiegając
zaparciom i powstawaniu chorób jelita grubego.
PDF created with FinePrint pdfFactory trial version http://www.fineprint.com
194624045.002.png
BROKUŁY
Korzyści zdrowotne
Brokuły są najcenniejszym warzywem o działaniu przeciwrakowym. Zawierają cały
zestaw substancji antyrakotwórczych, od naturalnych przeciwutleniaczy poprzez błonnik,
do substancji oczyszczających organizm z różnego typu związków sprzyjających
powstawaniu nowotworów. Brokuły mają wyjątkowo wysoką zawartość witaminy C,
karotenoidów (w tym beta – karotenu), oraz wielu innych substancji typowych dla
wszystkich warzyw kapustnych. Dla tych, którzy nie lubią mleka są bogatym źródłem
potasu i wapnia.
CO CENNEGO KRYJE SIĘ W OWOCACH I WARZYWACH
Produkt – 100 g
Produkt – 100 g
AGREST
41 3,0 27 25,9 BAKŁAZAN
21 2,5 7
2,0
ANANAS
54 1,2
7
15 BOĆWINA
17 4,4 670 34
ARBUS
36 0,3 38
10 BÓB
66 5,8 28 32
AWOKADO
160 3,3
7
8 BROKUŁY
27 2,5 153 83
BANAN
95 1,7
8
9,0 BRUKSELKA
37 5,4 74 94
BANAN SUSZONY
360 6,4 30
0,2 BURAK
38 2,2 2 10,0
BRZOSKWINIA
46 1,9 99
2,7 CEBULA
30 1,7 2
6
CYTRYNA
36 2,0
1
50 CUKINIA
15 1,0 34 9,0
CZARNE JAGODY
45 3,2
6
14,7 CYKORIA
21 1,0 264 10,0
CZEREŚNIE
61 1,3 12 15,0 CZOSNEK
146 4,1 0 31,0
FIGI SUSZONE
290 12,9 13
2,5 DYNIA
28 2,8 496 8,0
GREJPFRUT
36 1,9
3
40 FASOLA SZPARAGOWA
27 3,9 63 23,8
GRUSZKA
54 2,1
2
5,3 GROSZEK ZIELONY
75 6,0 68 34,2
JABŁKO
46 2,0
4
9,2 KALAFIOR
22 2,4 2
69
KIWI
56 2,1
7
59 KALAREPA
29 2,2 33 64,7
MALINY
29 6,7
3
31,4 KAPUSTA BIAŁA
29 2,5 3
54
MARDARYNKI
42 1,9 16 30,8 KAPUSTA CZERWONA
27 2,5 3
54
MANGO
67 1,7 392
28 KAPUSTA PEKIŃSKA
12 1,9 140 27,0
MELON
36 1,0 183 20,0 KUKURYDZA
110 3,3 9
12
MORELE
47 1,7 254 6,7 MARCHEW
27 3,6 1656 3,4
MORELE SUSZONE
284 10,3 1307 31,7 OGÓREK
13 0,5 28 8,0
NAKTERYNKA
48 1,2 17 13,7 PAPRYKA ZIELONA
18 2,0 32 91
POMARAŃCZA
44 1,9 19 49,0 PIECZARKI
17 2,0 2
5
PORZECZKIBIAŁE
33 6,4
0
40,0 PIETRUSZKA KORZEŃ
38 4,9 5
45
PORZECZKI CZARNE 35 7,9 14 182,6 POMIDOR
15 1,2 107 23
PORZECZKI CZER.
31 7,7
4
45,8 POR
24 2,7 148 20,2
POZIOMKI
33 2,0
2
60 RZODKIEWKI
14 2,5 2 20,6
RODZYNKI SUSZONE 277 6,5
2
1 SAŁATA
14 1,4 192 13
SUSZONE ŚLIWKI
267 9,4 154 5,6 SELER
21 4,9 4
8,2
ŚLIWKI
45 1,6
49
5,2 SZCZAW
21 2,6 641 35
TRUSKAWKI
28 1,8
2
66,0 SZPARAGI
18 1,5 101 26
WINOGRONA
69 1,5
3
5,4 SZPINAK
16 2,6 707 67,8
WIŚNIE
47 1,0 40
12 ZIEMNIAKI
77 1,5 1
14
PDF created with FinePrint pdfFactory trial version http://www.fineprint.com
194624045.003.png 194624045.004.png 194624045.005.png
Piramida zdrowia
Kilka razy w miesiącu
Kilka razy w tygodniu
Codziennie
PDF created with FinePrint pdfFactory trial version http://www.fineprint.com
194624045.006.png 194624045.007.png 194624045.008.png 194624045.009.png 194624045.010.png 194624045.011.png 194624045.012.png 194624045.013.png 194624045.014.png 194624045.015.png 194624045.016.png 194624045.017.png 194624045.018.png 194624045.019.png 194624045.020.png 194624045.021.png 194624045.022.png 194624045.023.png 194624045.024.png 194624045.025.png 194624045.026.png 194624045.027.png 194624045.028.png 194624045.029.png 194624045.030.png 194624045.031.png 194624045.032.png 194624045.033.png 194624045.034.png 194624045.035.png 194624045.036.png 194624045.037.png 194624045.038.png 194624045.039.png 194624045.040.png 194624045.041.png 194624045.042.png 194624045.043.png 194624045.044.png 194624045.045.png 194624045.046.png 194624045.047.png 194624045.048.png 194624045.049.png 194624045.050.png 194624045.052.png 194624045.053.png 194624045.054.png 194624045.055.png 194624045.056.png 194624045.057.png 194624045.058.png 194624045.059.png 194624045.060.png 194624045.061.png 194624045.063.png 194624045.064.png 194624045.065.png 194624045.066.png 194624045.067.png 194624045.068.png 194624045.069.png 194624045.070.png 194624045.071.png 194624045.072.png 194624045.074.png 194624045.075.png 194624045.076.png 194624045.077.png 194624045.078.png 194624045.079.png 194624045.080.png 194624045.081.png 194624045.082.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin