Ryba zapiekana z pieczarkami1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów,10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików,2 dag tłuszczu,10 dag cebuli,4 dag tłuszczu do pieczenia,1/8 l śmietany,5 dag sera gouda lub tylżyckiego,sól,pieprz.Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, odfiletować, osolićułożyć na ogniotrwałym półmisku, oblać tłuszczem,wstawić na 10-15 min do nagrzanego piekarnika, podpiec.Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, cienkoposzatkować. Dodać cebulę pokrajaną w krążki, tłuszcz,sól, pieprz, 1-2 łyżki wody; dusić 10 min. Rybę wyjąć,pokryć pieczarkami, oblać lekko osoloną śmietaną,posypać tartym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnikana 15 min. Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będziemiękka, wyjąć.
mrufczak