Zapiekanka z makaronu1.doc

(27 KB) Pobierz
Zapiekanka z makaronu, parówek i porów

8

 

Zapiekanka z makaronu, parówek i porów

 

Składniki:

 

20 dkg. makaronu kolanka lub muszelki

1 op. parówek z indyka

40 dkg. porów

20 dkg. pomidorów

3 łyżki oleju

¾ szklanki śmietany

20 dkg. ostrego żółtego sera

2 łyżki tartej bułki

Tłuszcz do formy

Sproszkowana papryka

Pieprz

Sól

 

sposób wykonania:

 

   Umyte białe części porów obgotować przez 3 min. w lekko osolonym wrzątku, a następnie pokroić w grube krążki. Pokrojone parówki dusić 10 min. z porami i plastrami, obranych ze skórki pomidorów oraz przyprawami. Ugotowany al dente·makaron zalać zimną wodą na 10 min.-odcedzony wymieszać z warzywami, parówkami oraz połową startego sera i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

    Polaną śmietaną i posypaną serem potrawę zapiekać w piekarniku (200°C) 

do zarumienienia.

 

 

 

 

 

 

Cebula po Toskansku

Składniki:

 

2 cebule

20 dkg. tartego żółtego sera

4 jajka

Margaryna

Szczypiorek

Sól

Pieprz

 

 

Wykonanie:

 

Cebulę pokroić w plastry i zrumienić na tłuszczu. Gdy przestygnie, wymieszać z lekko ubitymi jajkami, serem, solą i pieprzem i drobno pokrojonym szczypiorkiem, tak, aby powstała gęsta masa. Nabierać łyżką nieduże porcje, kłaść na rozgrzanym tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać na liściach sałaty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Wiosenna surówka pieknosci

 

Niewielką ilość twarożku wymieszać z kilkoma splasterkowanymi rzodkiewkami, posiekanym szczypiorkiem i młodą cebulką. Jeśli będzie za gęste, rozrzedzić śmietaną. Lekko doprawić solą i cukrem. Podawać na świeżym liściu sałaty, ozdabiając wierzch dekoracyjnie ponacinaną rzodkiewką. Podawać do grzanek lub z ciemnym pieczywem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka na dietce

 

 

Wymieszać łyżkę octu winnego z odrobiną soli i pieprzu, następnie połączyć z 6 łyżeczkami oleju sojowego i z siekaną natką pietruszki. Dodać po 4 pomidory i jajka (ugotowane na twardo), podzielone na

części, 1 pokrojoną cebulę i ogórek oraz parę ryb z puszki. Wszystko to pomieszać z liśćmi sałaty i podawać lekko schłodzone.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin