Nie tylko przyroda, ale i twój organizm zwalnia tempo. Czy w takich warunkach można schudnąć? Tak! Oto odpowiednia dieta na mroźne dni.
TRWA: 6 dni, ale aby efekt byt dobrze widoczny, najlepiej stosować proponowane zestawy przez kilka tygodni (nie dłużej niż 3 miesiące). ODCHUDZA: ok. 1 kg w ciągu jednego cyklu. MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: bez ograniczeń, ale jeśli to możliwe, warto skonsultować jej dłuższe stosowanie z dietetykiem. POLECANA: dla osób zdrowych, które chcą zgubić kilka kilogramów, a jednocześnie mieć zimą dużo energii. NIEWSKAZANA DLA: małych dzieci i młodzieży w fazie dorastania, kobiet w ciąży i kobiet karmiących oraz osób, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia. SZCZEGÓLNIE BOGATA W: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone i wielonienasycone), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), witaminę C oraz błonnik pokarmowy. WSKAZÓWKI DLA MĘŻCZYZN: przez panów średnio aktywnych fizycznie, z nadwagą, dieta może być stosowana w takich samych proporcjach, jak przez kobiety. Nie jest wskazana dla mężczyzn ciężko pracujących fizycznie. DDZIENNA DAWKA KALORII: 1200 kcal.Zimą zużywasz więcej energii na ogrzanie organizmu, ale zwykle zjadasz też więcej wysokokalorycznych posiłków. Na dodatek mniej się ruszasz. To już wystarczy, by do wiosny przytyć kilka kilogramów. Receptą na zimowe kłopoty z sylwetką jest mądrze opracowana dieta. Zapomnij o zawiesistych sosach, zaprawionych zupach, smażonych potrawach i słodyczach. Postaw natomiast na mrożone warzywa i owoce, ryby i chude mięso oraz fermentowane produkty mleczne. Cennym źródłem potrzebnej na co dzień energii okażą się pełne ziarna: gruboziarniste kasze, otręby, chleb z mąki z grubego przemiału. Dieta zawiera duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ułatwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminy te aktywują enzymy i usprawniają metabolizm, dzięki czemu komórki organizmu są dobrze odżywione. Nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają chorobom układu krążenia, regulują pracę układu nerwowego oraz dbają o dobre nawilżenie i ładny koloryt skóry, która zimą narażona jest na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych. Nie zapominaj też, że również zimą potrzebujesz odpowiedniej ilości płynów-pij codziennie przynajmniej dwa litry niegazowanej wody albo gorących herbatek ziołowych. Rano możesz wypijać na czczo szklankę gorącej wody z dodatkiem imbiru, który rozbudzi twój organizm. DZIEŃ 1ŚNIADANIE 300 kcalJajecznica z szynką i pomidoremII ŚNIADANIE 140 kcalMałe opakowanie jogurtu owocowego typu light, pół małego grejpfruta- najlepiej czerwonegoOBIAD 380 kcalSuflaki z kurczaka w sosie tzatziki, paprykowa surówka ze słonecznikiemPODWIECZOREK 130 kcal2 duże kiwiKOLACJA 230 kcalKanapka z polędwicą z indykaDZIEŃ 2ŚNIADANIE 320 kcalTropikalne muesli z mlekiemII ŚNIADANIE 130 kcalTost z wędzonym łososiem i kiełkamiOBIAD 380 kcalIndyk po meksykańskuPODWIECZOREK 140 kcal6-7 suszonych moreliKOLACJA 210 kcalRyba z pieca, kalafior w asyście pomidora w sosie curryDZIEŃ 3ŚNIADANIE 310 kcalPieczarkowe grzankiII ŚNIADANIE 140 kcalMały kubeczek kefiru naturalnego, mała gruszkaOBIAD 380 kcalSałatka z pieczonym kurczakiem w sezamiePODWIECZOREK 140 kcalŚredni bananKOLACJA 220 kcalKanapka z pastą z wędzonej makreliDZIEŃ 4ŚNIADANIE 310 kcalMigdałowe płatki z jogurtemII ŚNIADANIE 170 kcalKanapka z polędwicą sopockąOBIAD 360 kcalSpaghetti z kurczakiem i fasolkąPODWIECZOREK 140 kcalMała kiść winogronKOLACJA 220 kcalSerek z oliwkamiDZIEŃ 5ŚNIADANIE 320 kcalRyżowe kanapki z twarogiemII ŚNIADANIE 140 kcalMałe opakowanie jogurtu owocowego light, małe jabłkoOBIAD 390 kcalRozgrzewający krupnik z wołowinąPODWIECZOREK 140 kcal2 małe gruszkiKOLACJA 220 kcalKanapka z fetą i warzywamiDZIEŃ 6ŚNIADANIE 300 kcalŚliwkowy jogurt z płatkamiII ŚNIADANIE 190 kcalPumpernikiei z serem żółtymOBIAD 380 kcalBrokułowa sałatka z tuńczykiem i jajkiemPODWIECZOREK 100 kcal2 duże mandarynkiKOLACJA 220 kcalPieczona sola, rodzynkowa surówka z seleremDorota Osóbkadietetyczka, FOOD LINESuper Linia (grudzień 2007)
Przepisy kulinarne
Dieta 1200 kcal na mroźne dni
Jajecznica z szynką i pomidorem• 2 jajka• 2 plasterki szynki drobiowe/j• maty pomidor bez skórki• świeże lub suszone zioła• ulubione przyprawy (uwaga! W diecie należy ograniczyć dodatek soli do minimum) • 2 kwaszone ogórki• kromka chleba z nasionami soi
Suflaki z kurczaka w sosie tzatziki• 100 g fileta z piersi kurczaka Sos tzatziki: •1/3 opakowania naturalnego serka typu light • kilka plasterków ogórka• czosnek• ulubione przyprawy Kurczaka rozbij delikatnie tłuczkiem, pokrój na małe kwadraty, posyp przyprawami i nabij na patyczek. Następnie zawiń w folię, włóż do piekarnika i piecz w temp. ok. 180-200 st. C przez ok. 25 minut. Serek wymieszaj ze startym na tarce ogórkiem i czosnkiem, dopraw.
Paprykowa surówka ze słonecznikiem• po pół średniej papryki czerwonej i zielonej• 2 łyżeczki nasion słonecznika• łyżeczka oliwy z oliwek • zielenina • ulubione przyprawy • 25 g dzikiego ryżu (suchego) Paprykę pokrój w kostkę, dodaj oliwę i zieleninę, dopraw. Przed podaniem sałatkę posyp nasionami słonecznika. Danie podaj z ugotowanym na sypko ryżem.
Kanapka z polędwicą z indyka• mała bułeczka orkiszowa posmarowana cienko naturalnym serkiem typu light• 2 plasterki polędwicy z indyka• pół małej kalarepki• mały ogórek• liście sałaty• ulubione przyprawy
Tost z wędzonym łososiem i kiełkami• kromka tosta pełnoziarnistego• plaster wędzonego łososia • pół średniej papryki • garść kiełków sojowych
Tropikalne muesli z mlekiem• szklanka mleka 0,5 proc. • 4 łyżki musli z suszonymi owocami• pół średniej pomarańczy• 4 połówki orzechów włoskich
Indyk po meksykańsku• 100 g fileta z piersi indyka • pół małej cukinii • pół małego bakłażana• średni pomidor bez skórki• 2 łyżki czerwonej fasolki z puszki• 2 łyżki kukurydzy z puszki• 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek• kilka łyżek bulionu• zielenina• ulubione przyprawy• 25 g brązowego ryżu (suchego) Indyka pokrój na wąskie paseczki, posyp przyprawami, obsmaż na patelni teflonowej na małej ilości tłuszczu. Następnie dodaj kawałki cukinii, bakłażana, pomidora i duś z dodatkiem bulionu do miękkości. Na końcu dodaj fasolkę, kukurydzę, zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem.
Ryba z pieca• 100 g fileta z soli lub innej chudej ryby• sok z cytryny • ulubione przyprawy
Kalafior w asyście pomidora w sosie curry• pół opakowania kalafiora mrożonego• 2 małe pomidory • 2/3 opakowania jogurtu naturalnego typu light• curry• ulubione przyprawy
Sałatka z pieczonym kurczakiem w sezamie• kilka liści sałaty • 100 g fileta z piersi kurczaka• pół średniej papryki• 2 kwaszone ogórki• średni pomidor• pół małej cebulki• łyżeczka miodu pszczelego• 2 łyżeczki nasion sezamu• sok z cytryny• zielenina• ulubione przyprawy• mała bułeczka orkiszowaMiód wymieszaj z sokiem z cytryny, nasionami słonecznika i przyprawami. Przygotowanym sosem posmaruj filet z piersi kurczaka, zawiń w folię, piecz w temp. ok. 180-200 st. C przez ok. 25 minut. Pokrój na małe kawałki. . Sałatę porwij na mniejsze listki. Paprykę, ogórki, pomidora pokrój na małe kawałki. Przygotowane składniki wymieszaj ze sobą i dopraw. Sałatkę podawaj z kawałkami bułeczki orkiszowej.
Pieczarkowe grzanki• mała grahamka• 2 plasterki żółtego sera• 3 małe pieczarki • łyżeczka przecieru pomidorowego • mały ogórek• pół średniej papryki
Kanapka z pastą z wędzonej makreli• 2 kromki pieczywa chrupkiegoPasta: • kawałek wędzonej makreli (25 g) • 50 g chudego twarogu• pól małej cebuli • 2-3 łyżki chudego mleka • mały pomidor• pół papryki
Kanapka z polędwicą sopocką• kromka chleba pełnoziarnistego• 3 cienkie plasterki polędwicy sopockiej• 5 większych rzodkiewek • mały ogórek
Migdałowe płatki z jogurtem• 1,5 małego opakowania jogurtu naturalnego typu light • 3 łyżki płatków owsianych• łyżka płatków migdałowych• średnie kiwi
Serek z oliwkami• opakowanie ziarnistego serka light• 3 oliwki zielone lub czarne• mały ogórek, • pół średniej papryki• pół kromki chleba pełnoziarnistego
Spaghetti z kurczakiem i fasolką• 25g makaronu typu spaghetti (suchego) • 100 g mielonego mięsa z fileta z piersi kurczaka • 1/3 puszki pomidorów • pół małej cebuli • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek• czosnek• ulubione przyprawy • po 1/3 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej i białejCebulkę posiekaj drobno, dodaj do kurczaka i obsmaż na patelni teflonowej - na malej ilości tłuszczu. Następnie dodaj pomidory, czosnek i dopraw. Makaron ugotuj na pół-twardo i podawaj razem z przygotowanym kurczakiem. Fasolkę ugotuj na parze lub w małej ilości wody.
Ryżowe kanapki z twarogiem• 3 wafle ryżowe ze słonecznikiem• pół kostki chudego twarogu • pół średniej kalarepki• pół średniej papryki • szklanka soku pomidorowego wymieszanego ze świeżą bazylią
Kanapka z fetą i warzywami• kromka chleba pełnoziarnistego• 2 cienkie plasterki sera feta light• mały pomidor• mały ogórek• łyżeczka nasion słonecznika • garść kiełków
Rozgrzewający krupnik z wołowiną• ćwierć opakowania kaszy jęczmiennej typu pęczak • 150 g chudej wołowiny• 2/3 opakowania mrożonej włoszczyzny• 300 ml bulionu (może bycz kostki) • zielenina, ulubione przyprawyDo gorącego bulionu wrzuć wołowinę, warzywa i gotuj do miękkości. Następnie dorzuć ugotowaną na sypko kaszę, dodaj zieleninę i dopraw. Przed podaniem mięso pokrój na małe kawałki.
Brokułowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem• 2/3 opakowania mrożonych brokułów• pół puszki tuńczyka w sosie własnym• jajko ugotowane na twardo • mały pomidor • łyżeczka nasion sezamu• łyżeczka oliwy z oliwek• sok z cytryny• ulubione przyprawy• ćwierć opakowania dzikiego ryżu
Pumpernikiei z serem żółtym• kromka pumpernikla (najlepiej pełnoziarnistego) • plasterek żółtego sera• mały pomidor • mały ogórek
Śliwkowy jogurt z płatkami• 1,5 małego opakowania jogurtu natu...
glory24