Kremowa zupa pieczarkowaPRODUKTY:* 30 dkg małych pieczarek* 20 dkg sera topionego* 10 dkg sera pleśniowego* cebula* 3 łyżki masła* 2 łyżki mąki* koperek* 1 litr mleka* pieprz cayenne* gałka muszkatałowa* sól* Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki.* Cebulę obrać i posiekać.* Ser topiony i pleśniowy pokroić w drobną kostkę.* W dużym rondlu rozgrzać masło, włożyć pieczaki i cebulę i smażyć przez 3-4 minuty na złoty kolor.* Odłożyć 3 łyżki pieczarek. Resztę oprószyć mąką. Krótko zasmażyć i wymieszać z wlewanym powoli zimnym mlekiem.* Zupę zagotować. Dodać rozdrobniony ser. Mieszając podgrzać na małym ogniu, aż ser się roztopi.* Doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatałową.* Zupę podawać w czarkach. Posypać odłożonymi pieczarkami i posiekanym koperkiem.* Można podawać z makaronem lub grzankami.
Asia24_h