Śledź "Oslo"50 dag świeżych śledzi,1 łyżka octu winnego,1 pęczek zielonego koperku,6-7 ziaren pieprzu,1 listek laurowy,SOS:1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego,1 cytryna,1 łyżka masła,sól,Śledzie oczyścić, odciąć głowy, korpusy umyć, odfiletować, przeciąć wzdłuż, zwinąć jak rolmopsy i spiąćwykałaczką. Zagotować 2 szklanki wody z octem, listkiemlaurowym, pieprzem i połową umytego koperku (nie pokrojonego). Posolić do smaku, włożyć śledzie i gotować 15 minut.Przygotowac sos:W drugim garnku stopić masło, dodać mleko, wmieszać po kropelce sok z cytryny, posolić i dobrze wymieszać.Ugotowane śledzie przełożyć na półmisek, zalać sosem iposypać posiekanym koperkiem. Podawać z pieczywem.
Asia24_h