trawienie.rtf

(5 KB) Pobierz

Heterotrofizm-cudzożywność TRAWIENIE POKARMU– złożony proces enzymatycznej hydrolizy wielkocząsteczkowych związków chemicznych w prostsze, w celu ich wchłonięcia i przyswojenia przez organizm.-otwór ustny -jama ustna -gardło -przełyk -żołądek -jelito cienkie (trzustka, wątroba) -jelito grube -obytJAMA USTNA u człowieka trawienie rozpocyna sie w ju.Dochodzi tam do zwiększenia wydzielania śliny, która zawiera enzym trawienny – amylazę ślinową.P jest rozdrabniane, mieszane ze śliną i przeżuwane za pomocą zębów i języka. Amylaza rozpoczyna trawienie węglowodanów zawartych w p. Następnie pokarm formowany jest w kęs p i w trakcie połykania jest przemieszczany przez gardło i przełyk do żołądka. Trawienie cukrówŻOŁĄDEK tam p miesza się z sokam żołądkowym, który ze względu na wysokie stężenie kwasu solnego inaktywuje amylazę ślinową, jednak do momentu zakwaszenia pokarmu amylaza ślinowa jest wciąż aktywna. W żołądku częściowemu strawieniu ulegają także białka - pepsynogen wydzielany przez komórki główne ściany żołądka przekształca się pod wpływem działania kwasu solnego w aktywną pepsynę, która częściowo rozkłada większość białek na krótsze łańcuchy polipeptydowe. Brak trawienia tłuszczów jest spowodowany brakiem emulgacji - żółć jest wydzielana dopiero do dwunastnicy. Trawienie białek JELITO CIENKIE Treść pokarmowa jest partiami przekazywana do dwunastnicy. Hormony jelitowe pobudzają wydzielanie żółci, soku jelitowego oraz soku trzustkowego. W jelicie cienkim, a zwłaszcza w dwunastnicy ma miejsce zasadnicze trawienie. Kwaśna treść pokarmowa przechodząca z żołądka jest neutralizowana przez zasadowy sok trzustkowy, w celu umożliwienia działania enzymów: amylazy trzustkowej, chymotrypsyny, trypsyny, lipazy trzustkowej i innych.Do dwunastnicy wydzielana jest również żółć zawierająca sole żółciowe, których zadaniem jest zemulgowanie tłuszczów, co czyni je bardziej podatnymi na działanie lipazy. Trawienie tłuszczów JELITO GRUBE W jelicie grubym ulega wchłanianiu woda oraz pewna pula witamin.Niestrawione resztki pokarmowe są wydalane w postaci kału podczas defekacji. MIKROELEMENTY *żelazo jest składnikiem hemoglobiny i mioglobiny. Wpływa na transport tlenu, ponieważ występuje w enzymach ważnych dla tlenowych etapów oddychania wewnątrzkomórkowego. Źródłem są przede wszystkim mięso, wątroba, żółtka jaj, a także  orzechy i rośliny strączkowe. Niedobór tego pierwiastka powoduje anemie. *jod jest składnikiem hormonów tarczycy regulującej temmpo metabolizm. Żrodłem są ryby, sól kuchenna. Niedostatek prowadzi do powiekrzenia tarczycy *fluor jest składnikiem zębów i kości. Zębom nadaje odporność mechaniczną i na próchnice. Rzadkie niedobory sąuzupełniane fluoryzowaniem wody wodociągowej. Fluor jest też składnikiem past do zębów. MAKROELEMENTY ~wapń istotny składnik zębów i kości. Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Podst źródłem mleko, przetwory mleczne i warzywa liściaste ~potas i sód Bilans tych jonów wpływa na nadpobudliwość kom nerwowych i mięśniowych. Sód odp jest tez za równowage wodnomineralną ustroju. Oba pierwiastki sa składnikami różnych pokarmów. Obecnie głownym źródłem sodu jest sól kuchenna ~fosfor  ważny składnik kości. Jest tez składnikiem ATP oraz DNA i RNA. Zawarte jest w różnych pokarmach ~siarka składnik niektórych aminokwasów np. metioniny. Jest istotnym elementem wielu białek. Źródłem siarki jest przede wszystkim mięso, ale także rośliny strączkowe oraz orzechy ~magnez wpływa pośrednio na biosynteze białek, jest składnikiem niebiałkowych części wielu enzymów. Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego ćhlor wraz z jonami sodu i potasu odp jest za równowage wodnomineralną. Źródłem chloru jest sól kuchenna WITAMINY organiczne związki chemiczne, substancje egzogenne (tj. takie, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego i które muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi ich wytworzyć).WITAMINY ROZ W TŁ w A(retinol), w D (kalcyferol), w E (tokoferol), w K (filochinon) WITAMINY ROZ W H2O w B (tiamina), w PP (niacyna), w B2 (ryboflamina), w B6 (pirydoksyna), w B11(kwas foliowy) w B12 (kobalamina, bo zawiera kobalt), w C (k askorbinowy)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin