''Atrakcyjne doświadczenia w nauczaniu chemii'' (''Chemia w Szkole'' 3-2008 r.).pdf

(102 KB) Pobierz
chemia_3 cz I:chemia.qxd
Metodyka i praktyka szkolna
Atrakcyjne doświadczenia
w nauczaniu chemii
Proponowane eksperymenty bardzo dobrze nadają się dla uczniów kółek
chemicznych w różnych typach szkół, gdzie mogą służyć do powiązania
ze sobą wiadomości chemicznych i biologicznych, a przez to do pogłębienia
zainteresowań naukami przyrodniczymi.
KATARZYNA DOBROSZ-TEPEREK, BEATA DASIEWICZ
ważniejsze jest, ażeby szkoła wzbu-
dziła zainteresowania, żywość reak-
cji intelektualnej, pasję poznania, zacie-
kawienie. Jeżeli uczeń interesuje się czym-
kolwiek, to trzeba zrobić wszystko, aby
podsycić owe zainteresowania, nawet jeśli
dotyczą one spraw, które nie mieszczą się
w programie nauczania” [2]. Mając to
na uwadze, autorki niniejszego artykułu
starają się zachęcić nauczycieli chemii,
aby na lekcjach, szczególnie na zajęciach
pozalekcyjnych przeprowadzali ze swoimi
uczniami różnorodne eksperymenty, gdyż
wnauczaniu chemii odgrywają one pod-
stawową rolę.
Opisy eksperymentów
Doświadczenie 1. Wykrywanie anionów szczawianowych w materiale roślinnym
metodą analizy jakościowej
Sprzęt i odczynniki: Zlewka, bagietka
szklana, lejek szklany, sączek karbowany,
probówki, świeży (ew. mrożony) rabar-
bar, szczaw lub szpinak, 3–5% roztwór
CaCl 2 , AgNO 3 iPb(NO 3 ) 2 , rezorcyna,
rozcieńczony roztwór HCl, stężony roz-
twór H 2 SO 4 .
Czas wykonania: 45 minut (uwaga: od-
czynniki chemiczne o określonych stęże-
niach przygotowuje nauczyciel przed za-
jęciami).
wamy i sączymy. Powinien być zupełnie
klarowny z tym, że zależnie od rodzaju
użytego surowca, jego barwa będzie ró-
żowa lub zielona. Następnie do trzech
probówek wlewamy po 2 cm 3 otrzyma-
nego roztworu i 1 cm 3 3–5% roztworu
kolejno: CaCl 2 , AgNO 3 iPb(NO 3 ) 2 . Do
czwartej probówki wlewamy 5 cm 3 otrzy-
manego wyciągu roślinnego i dodaje-
my 0,2 g rezorcyny, całość mieszamy
iogrzewamy do temperatury 40–60°C.
Gdy rezorcyna całkowicie się rozpuści,
roztwór przelewamy do czystej probówki
i oziębiamy go do temperatury pokojo-
wej. Dalej probówkę lekko przechylamy
i ostrożnie po ściankach wlewamy 2 cm 3
stężonego H 2 SO 4 , a następnie całość
ogrzewamy.
Wykonanie:
Łodygę rabarbaru lub 5–6 liści szcza-
wiu, szpinaku siekamy drobno, zalewa-
my 20 cm 3 wody i całość, mieszając ba-
gietką szklaną, ogrzewamy w zlewce
przez 15 minut. Otrzymany roztwór zle-
42
Chemia w Szkole
Z daniem Jerzego Stobińskiego „naj-
206570206.011.png
Metodyka i praktyka szkolna
Spostrzeżenia i wnioski: W trzech
pierwszych probówkach wytrącają się nie-
rozpuszczalne osady. Otrzymane szcza-
wiany, z wyjątkiem szczawianu srebra roz-
puszczają się w rozcieńczonym roztworze
kwasu solnego. W czwartej probówce stę-
żony kwas siarkowy opada na dno probów-
ki, anagranicy obu cieczy pojawia się nie-
bieski pierścień-obwódka. Po podgrzaniu
probówki roztwór staje się ciemnozielony,
a po ostygnięciu żółtozielony. Efekty wizu-
alne zachodzących reakcji chemicznych
świadczą o obecności szczawianów w przy-
gotowanym wyciągu roślinnym.
Doświadczenie 2. Oznaczanie ogólnej twardości wody naturalnej
metodą kompleksometryczną
Sprzęt i odczynniki: biureta, pipeta,
kolby stożkowe 250 cm 3 , mianowany roz-
twór EDTA (o stężeniu około 0,0125
mol/dm 3 ), woda z naturalnego zbiornika
wodnego, roztwór NaOH o stężeniu 2
mol/dm 3 , bufor amonowy (pH =10),
wskaźniki kompleksometryczne – czerń
eriochromowa T i mureksyd.
Czas wykonania: 45 minut (uwaga:
mianowany roztwór EDTA przygotowuje
nauczyciel przed zajęciami).
towujemy do kolby stożkowej, dodaje-
my 10 cm 3 roztworu NaOH, szczyptę mu-
reksydu i miareczkujemy roztworem ED-
TA do momentu zmiany barwy
różowoczerwonej na niebieską, bez od-
cienia fioletu.
Spostrzeżenia i wnioski: Zmiany za-
barwienia oznaczają koniec miareczko-
wania. Ogólna twardość wody naturalnej
wzależności od miejsca ujęcia może wy-
nosić: 0–4°N, co oznacza wodę bardzo
miękką, 5–8°N wodę miękką, 9–12°N wo-
dę średnio twardą, 13–18°N wodę dosyć
twardą lub 19–30°N wodę twardą.
Wykonanie:
Do 100 cm 3 wody naturalnej umiesz-
czonej w kolbie stożkowej, dodajemy
szczyptę czerni eriochromowej T, 10 cm 3
roztworu buforu amonowego, mieszamy
imiareczkujemy roztworem EDTA
do momentu zmiany barwy fiołkowej
na niebieską. W celu oznaczenia samego
wapnia identyczną objętość wody odpipe-
1°N odpowiada takiej ilości jonów
Ca 2+ lub Mg 2+ , która powoduje twardość
wody identyczną z twardością powstałą
po rozpuszczeniu w 1 dm 3
wody 10 mg
CaO.
Doświadczenie 3. Badanie składu barwników roślin zielonych metodą chromato-
grafii cienkowarstwowej
Sprzęt i odczynniki: moździerz, kapila-
ry, płytka chromatograficzna (typu Silica
Gel ), komora chromatograficzna, bibuła
filtracyjna, lampa UV, liście lub igły, pia-
sek, aceton, toluen.
Czas wykonania: 30 minut.
Wykonanie:
Zieloną część rośliny ucieramy w moź-
dzierzu z odrobiną piasku (w celu łatwiej-
szego zniszczenia ścianek komórkowych)
ikilkoma kroplami acetonu. Za pomocą
kapilary nanosimy wyciąg roślinny na
3/2008
43
206570206.012.png 206570206.013.png 206570206.014.png 206570206.001.png 206570206.002.png
Metodyka i praktyka szkolna
płytkę chromatograficzną i rozwijamy
w układzie aceton-toluen 1:2.
(barwa zielonkawa), chlorofil b (barwa sza-
rozielona), chlorofil a (barwa zielononie-
bieska), ksantofil (barwa żółta). Barwniki
szybko blakną, dlatego rozwiniętą płytkę
chromatograficzną należy obejrzeć w świe-
tle lampy UV. Plamki chlorofilu fluoryzują
na różowo. W skład barwników roślin zie-
lonych wchodzą chlorofile a i b oraz karo-
tenoidy – karoten i ksantofil.
Spostrzeżenia i wnioski: Plamki obu
chlorofili a i b są blisko siebie, wyraźnie na-
tomiast oddziela się od nich karoten i ksan-
tofil. Kolejność plamek barwników po-
cząwszy od góry jest następująca: karoten
(barwa pomarańczowa), związany chlorofil
Doświadczenie 4. Izolacja olejków eterycznych – jałowcowego lub sosnowego
Sprzęt i odczynniki: kolba okrągłoden-
na 500 i 50 cm 3 , zestaw do destylacji pro-
stej, rozdzielacz 100 cm 3 , kolby stożkowe
50 cm 3 , moździerz, łaźnia wodna, sączek
karbowany, lejek szklany, szyszkojagody
jałowca lub igliwie sosnowe, chlorek me-
tylenu, bezwodny siarczan(VI) magnezu.
Czas wykonania: 90 minut.
izbieramy około 50–60 cm 3 destylatu. De-
stylat chłodzimy do temperatury pokojowej,
przenosimy do rozdzielacza i ekstrahujemy
za pomocą chlorku metylenu (2-krotnie
po 10 cm 3 ). Połączone ekstrakty organiczne
suszymy przez 15 minut bezwodnym siarcza-
nem magnezu, przesączamy do małej suchej
kolby stożkowej, a następnie odparowujemy
chlorek metylenu w łaźni wodnej.
Wykonanie:
Materiał biologiczny (w ilości około 1
szklanki) rozcieramy w moździerzu na mia-
zgę, następnie przenosimy go do dużej kolby
destylacyjnej i dodajemy około 200 cm 3 wo-
dy. Montujemy zestaw do destylacji prostej
Spostrzeżenia i wnioski: Po odparowa-
niu rozpuszczalnika pozostaje około
0,5 cm 3 substancji oleistej o charaktery-
stycznym zapachu. Tą oleistą substancją
jest olejek eteryczny.
Doświadczenie 5. Synteza mydła o zapachu leśnym
Sprzęt i odczynniki: waga techniczna,
zlewki, lejek Büchnera, łaźnia wodna,
kolba ssawkowa, pipeta, bagietka szkla-
na, szkiełko zegarkowe, tłuszcz, np. sma-
lec, wodorotlenek sodu, etanol 96%
i 50%, olejek eteryczny z poprzedniego
doświadczenia (około 0,5 cm 3 ).
Czas wykonania: 45 minut.
ny uprzednio roztwór 10 g wodorotlenku
sodu w mieszaninie 18 cm 3 wody i 18 cm 3
96% etanolu. Całość ogrzewamy miesza-
jąc we wrzącej łaźni wodnej przez 30 mi-
nut. Jeżeli mieszanina zacznie gwałtow-
nie się pienić, dodajemy 50% wodny
roztwór etanolu (maksymalnie 40 cm 3 ),
małymi porcjami za pomocą pipe-
ty. W oddzielnej zlewce o pojemności
400 cm 3 rozpuszczamy 50 g chlorku sodu
w 150 cm 3 wody. Do tego roztworu wle-
wamy, mieszając intensywnie bagietką
Wykonanie:
Do 10 g tłuszczu umieszczonego
wzlewce 250 cm 3 dodajemy przygotowa-
44
Chemia w Szkole
206570206.003.png 206570206.004.png 206570206.005.png 206570206.006.png
Metodyka i praktyka szkolna
szklaną, mieszaninę poreakcyjną. Całość
ochładzamy do temperatury pokojowej.
Osad odsączamy na lejku Büchnera
przy włączonej pompce wodnej i dodaje-
my olejek eteryczny, a następnie prepa-
rat suszymy na szkiełku zegarkowym
na powietrzu. Po wysuszeniu ważymy
preparat.
Spostrzeżenia i wnioski: Otrzymane
mydło ma wyraźnie wyczuwalny zapach le-
śny. Wykazuje właściwości czyszczące, pie-
niące oraz efekt Tyndalla. Mydło toaleto-
we jest mieszaniną soli sodowych różnych
długołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Dlatego też obliczenie wydajności prepa-
ratu jest niemożliwe ( W > 100%).
Doświadczenie 6. Wykrywanie cukrów, białek i tłuszczów w surowcach naturalych
Sprzęt i odczynniki: probówki, palnik
gazowy, łapa drewniana, moździerz, owo-
ce leśne (np. śliwy tarniny, poziomki, je-
żyny), miód pszczeli (np. wrzosowy) oraz
kontrolna próbka roztworu glukozy, żołę-
dzie, kasztany oraz kontrolna próbka mą-
ki ziemniaczanej, orzechy laskowe oraz
kontrolne próbki białka kurzego i nasion
słonecznika; odczynniki – Fehlinga, Lu-
gola, stęż. HNO 3 , Sudan III.
Czas wykonania: 45 minut.
Reakcję charakterystyczną tłuszczów
przeprowadzamy pod mikroskopem wo-
bec odczynnika – Sudan III. W etapie
pierwszym kilka nasion miażdżymy
wmoździerzu, miazgę umieszczamy
między warstwami bibuły filtracyjnej,
lekko ogrzewamy bibułę nad palnikiem.
W etapie drugim skrawki nasion umiesz-
czamy w kropli odczynnika Sudan III
na szkiełku podstawowym i obserwuje-
my pod mikroskopem czerwone zabar-
wienie kropli tłuszczu w komórkach.
Dodatkowo, możemy przeprowadzić
próbę kontrolną dla tłuszczów – po-
wszechnie stosuje się miażdżenie mate-
riału roślinnego (nasion słonecznika)
wbibule filtracyjnej i obserwowanie po-
jawienia się tłustej plamy.
Wykonanie:
Wykrywanie cukrów i białek w surow-
cach roślinnych oparte jest na reakcjach
probówkowych. W oznaczonych probów-
kach umieszczamy (oprócz miodu, który
rozpuszczamy w gorącej wodzie) roz-
drobniony uprzednio w moździerzu ma-
teriał badawczy. Do każdej z nich dodaje-
my odpowiednie odczynniki.
Spostrzeżenia i wnioski: Wyniki do-
świadczenia zestawiamy w tabeli 1.
Tabela 1.
Materiał
badawczy
Odcz.
Fehlinga
Odcz.
Lugola
Stęż.
HNO 3
Odcz.
Sudan
III
Reakcja barwna
Wykryty
związek
owoce leśne, miód
pszczeli, glukoza
x
ceglastoczerwony
osad
cukier prosty –
glukoza
żołędzie, kasztany,
mąka ziemniaczana
x
granatowe zabar-
wienie roztworu
cukier złożony
– skrobia
orzechy laskowe,
białko kurze
x
żółte zabarwienie
roztworu lub żółty
osad
białko
orzechy laskowe,
słonecznik
x
czerwony roztwór
tłuszcz
3/2008
45
206570206.007.png 206570206.008.png 206570206.009.png
Metodyka i praktyka szkolna
Doświadczenie 7. Badanie wędrówki jonów w polu elektrycznym
metodą elektrochemiczną
Sprzęt i odczynniki: dwa przewody
zdrutu miedzianego, źródło prądu stałe-
go (16 V), jodek potasu, fenoloftaleina,
ziemniak lub żołędzie.
Czas wykonania: 45 minut.
dła prądu, wydrążamy drugie małe wgłę-
bienie i wlewamy kroplę fenoloftaleiny.
Łączymy elektrody ze źródłem prądu.
Spostrzeżenia i wnioski: Dostrzegamy
wokół katody malinową barwę, pocho-
dzącą od obecności jonów OH , nato-
miast wokół anody niebieską barwę
– od utworzenia kompleksu skrobi
(ziemniaczanej lub w żołędziach) z jo-
dem. W wyniku wędrówki jonów w polu
elektrycznym zachodzą na elektrodach
następujące reakcje chemiczne:
K(–): 2 H 2 O + 2e
Wykonanie:
Odcinamy plasterek ziemniaka lub
w kuwecie umieszczamy rozdrobnione
wmoździerzu żołędzie i wtykamy w mate-
riał roślinny, w odległości około 5 cm od
siebie, dwa kawałki drutu miedzianego,
które służyć będą jako elektrody. Wydrą-
żamy na środku, między elektrodami, ma-
łe wgłębienie, do którego wlewamy dwie
krople roztworu KI. Wokół elektrody,
która stanowić będzie ujemny biegun źró-
H 2 + 2OH
oraz
A(+): 2 I
I 2 +2e .
[1] K. Dobrosz-Teperek, B. Dasiewicz: Materiały 50 Jubileuszowego
Zjazdu PTChem i SITPChem, S10-CL-8, Toruń 2007, s. 305.
[2] J. Stobiński: Chemiczne kółko zainteresowań w szkole średniej ,
WSiP, Warszawa 1975.
dr inż. KATARZYNA DOBROSZ-TEPEREK
Na uczy ciel aka de mic ki, star szy wy kła dow ca w Ka te drze Che mii
Wy dzia łu Tech no lo gii Żyw no ści SGGW w War sza wie.
Pro wa dzi ba da nia nad do sko na le niem me tod dy dak tycz nych
w szko le wyż szej.
[3] S. Sękowski: Drugi bazar chemiczny , WSiP, Warszawa 1987, s. 103.
[4] T. Drapała, A. Kozakiewicz: Ćwiczenia z chemii ogólnej , Wyd.
SGGW, Warszawa 1998, s. 231.
[5] T. Pluciński: Doświadczenia chemiczne , Wyd. Adamantan, War-
szawa 1997, s. 120.
[6] E. Białecka-Florjańczyk, J. Włostowska: Ćwiczenia laboratoryjne
zchemii organicznej , Wyd. SGGW, Warszawa 1997, s. 113.
[7] B. Borowska, V. Panfil: Metody aktywizujące w edukacji biologicz-
nej, chemicznej i ekologicznej , Wyd. TEKST, Bydgoszcz 2001, s. 61.
[8] E. Węgrzyn-Kamela: Od jesieni do jesieni , Wyd. Didasko, War-
szawa 2000, s. 13.
dr BEATA DASIEWICZ
Na uczy ciel aka de mic ki, star szy wy kła dow ca w Ka te drze Che mii
Wy dzia łu Tech no lo gii Żyw no ści SGGW w War sza wie.
Spe cja li zu je się w ana li zie związ ków or ga nicz nych w żyw no ści.
[9] Internet: www.profesor.pl/mat/na8/na8_h_wronska_030909_1.php
– 30k.
[10] Z. Matysikowa, R. Piosik, Z. Warnke: Doświadczenia chemicz-
ne dla szkół średnich , WSiP, Warszawa 1987, s. 95.
46
Chemia w Szkole
L ITERATURA
206570206.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin